ZAGREB

Na zagrebačkom Zrinjevcu otvorena izložba Festivala tata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba 'Festivala tata' otvorena je u četvrtak u parku Zrinjevac, u središtu Zagreba,  a 14 intimnih portreta tata i djece u svakodnevnim aktivnostima brige i igre bit će postavljene do 28 rujna, priopćili su organizatori, udruga Studio M.

Riječ je o izboru fotografija tata i njihove djece koje su tijekom posljednjih nekoliko godina pristigle na foto natječaj Festivala tata. Izložba će biti otvorena do 28. rujna.

"Festival tata potiče muškarce da uvide važnost brižnog očinstva i postanu ravnopravno uključeni u svakodnevnu brigu o svojoj djeci. Tako ne samo da doprinose dobrobiti djece, već i preuzimaju dio tereta neplaćenog rada koji je uglavnom na leđima žena." rekla je na otvorenju Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata.

Istaknula je kako je Hrvatska još uvijek daleko od ravnopravne podjele neplaćenih poslova brige, te da se hrvatski očevi rijetko odlučuju na roditeljski dopust pa je tako prošle godine tu mogućnost koristilo manje od četiri posto očeva. 

No, Sočo je istaknula da je u kolovozu ove godine uveden očinski dopust kao novo pravo u sustavu rodiljnih i roditeljskih potpora. 

"Nadamo se da će očinski i roditeljski dopust u godinama koje dolaze postati uobičajena praksa svih očeva”, poručila je. 

 "Za mene je roditeljstvo najljepša stvar na svijetu, uglavnom. A ponekad i nije. Zato mi je drago da je na ovoj fotografiji zabilježen jedan trenutak u kojem mi je stvarno bilo najljepše”, rekao je Danko Hećimović, jedan od očeva čija je fotografija sa sinom Rujanom dio izložbe.

Iz udruge Status M, koja organizira festival, poručuju da ovom izložbom slave aktivno očinstvo, ali i otvaraju prostor za javnu raspravu o tome zašto tate u Hrvatskoj još uvijek ne sudjeluju ravnopravno u brizi za djecu.

Na Zrinjevcu je postavljen izbor fotografija tata i njihove djece koje su tijekom posljednjih nekoliko godina pristigle na foto natječaj Festivala tata, a sama izložba dio je projekta “MenCare - Promocija uključenog i brižnog očinstva”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum