prinova

Mladunče patuljastog vodenkonja prvi put u zoou u San Diegu nakon 30 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvomjesečni Akobi, prvo mladunče patuljastoga vodenkonja Zoološkog vrta u San Diegu nakon više od 30 godina, pod budnim okom majke prvi je put izašao iz skloništa na radost osoblja vrta.   

Akobi na jeziku zapadnoafričkog naroda Yoruba znači 'prvorođenac', a to su mu ime nadjenuli jer je prvi patuljasti vodenkonj koji je došao na svijet u zoološkom vrtu u San Diegu nakon više od 30 godina.

"Činjenica da smo dočekali današnji dan za nas je od golemog značaja i uistinu smo jako uzuđeni", rekla je jedna od čuvarica, Leanne Klinski, dodajući da je u šumama zapadne Afrike ostalo manje od 3000 primjeraka ove životinjske vrste.

Premda su patuljasti vodenkonji oko 10 puta manji od običnih nilskih konja, mogu težiti i do 550 kilograma. Akobi je još uvijek malen i teži tek nešto više od 18 kilograma.

Prije nego što su mu službeno nadjenuli ime, čuvari su ga od milja zvali 'grudica'.

Akobi i njegova majka Mabel posljednja su dva mjeseca proveli u manjem ograđenom prostoru. No prošli su ih ponedjeljak čuvari pustili u veće stanište, pa će ih posjetitelji moći vidjeti u subotu, nakon što se zoološki vrt ponovno otvori za javnost.

Mabel pomno prati Akobijevo praćakanje po bazenu jer se mladunče brzo umara. Vodenkonji zapravo ne znaju plivati i uglavnom hodaju s glavom pod vodom. Akobijeve noge prekratke su da bi se pod vodom kretao poput majke pa ga Mabel povremeno gubicom 'podigne' iznad površine da bi udahnuo zrak.

Klinski i njezin tim kažu da su Mabelinu trudnoću i majčinstvo pratili sa strahom jer im je 2015. godine mladunče vodenkonja uginulo tjedan dana nakon rođenja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater