neobična karakteristika

Microsoft objavio da ova poznata pjesma može srušiti laptop, ali i onaj koji je pokraj njega. EVO O ČEMU SE RADI

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pexels)

Ilustracija (foto Pexels)


Glazbeni uradak “Rhythm Nation” iz 1989. godine u izvedbi Janet Jackson bio je prava senzacija na top ljestvicama. Spot i pjesma dobili su mnoštvo priznanja, uključujući i nagradu Grammy za Najbolji duži glazbeni spot.

Ali, ovaj pop singl ima još jednu, prilično neobičnu karakteristiku. Microsoft objavljuje da mogu srušiti laptop.

U ovotjednoj objavi software inženjera Raymonda Chena, stoji da je kolega s njime nedavno podijelio priču iz vremena dok je pružao podršku za Windows XP.

“Veliki računali proizvođač otkrio je da puštanje spota ‘Rhythm Nation’ može srušiti određene modele laptopa”, napisao je Chen.

Problem nije imao samo taj proizvođač jer je istraga otkrila da puštanje videa uzrokuje probleme i na laptopima njihove konkurencije, prenosi Novi list

Ali, najneobičnije otkriće tek slijedi. Naime, pjesma bi srušila čak i onaj laptop na kojem nije puštena već bi uništila i onaj pored njega.

“Ispalo je da pjesma sadrži jednu od rezonantnih frekvencija za modele hard diska kojeg su proizvođači koristili”, objasnio je Chen.

Sličan problem javlja se u poznatim slučajevima kada su operni pjevači sposobni razbiti staklo kada pjevaju određeni ton.

Zvukovi su akustični valovi pa postoji valna dužina ili frekvencija svakog materijala koja može uzrokovati vibracije, poznate kao rezonantna frekvencija.

Pogođenim laptopi koji su proizvedeni (približno) 2005. godine, ta je frekvencija bila u spotu Janet Jackson.

U izvješću kompanije The Mitre, problem je opisan kao sigurnosna ranjivost koja bi dopustila napadaču rušenje sistema koristeći zvučni zapis iz glazbenog videa “Rhythm Nation”.

Srećom, laptopi danas ne pate od ovog problema, a Microsoft kaže da je proizvođač dodao “filter” koji detektira i uklanja štetne frekvencije tijekom puštanja glazbe, piše Sky News.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of