HOUSTON

"Južni Harlem" koji su gradili oslobođeni robovi, upisan u baštinu Houstona

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Robovi, netom oslobođeni, doselili su se u Houston krajem 19. st. i svojim si rukama izgradili kuće: Freedmen's Town, četvrt bogata poviješću, ovih je dana uvrštena u kulturnu baštinu toga grada na jugu Sjedinjenih Država.

Nakon glasovanja u gradskoj skupštini, gradonačelnik najvećeg teksaškog grada Sylvester Turner, crnac, rekao je da ne može zamisliti "bolju prigodu od 19. lipnja (Junettenth) za objavu ove vijesti".

"Junetenth", praznik kojega je naziv nastao spajanjem engleskih riječi za "lipanj" i "19.", obilježava 19. lipnja 1865. kada su posljednji robovi u Galvestonu, oko 80 km od Houstona, doznali da su slobodni, više od dvije godine nakon ukidanja ropstva koje je proglasio predsjednik Abraham Lincoln.

Joe Biden je potvrdio važnost tog praznika proglasivši ga saveznim.

Freedmen's Town je bio podignut odmah nakon tog događaja kada su stotine oslobođenih robova, doznavši da su slobodni, napustili plantaže u Teksasu i u Louisiani i počeli novi život u Houstonu, čija je luka bila na vrhuncu razvoja.

"Naselili su se na južnoj obali Buffalo Bayoua. Područje je bilo močvarno i nepoželjno za stanovanje, ali su ga oni učinili prikladnim za život", rekla je za AFP Charonda Johnson, potpredsjednica udruge Freedmen's Town.

Početkom 20. st., zbog tisuća njegovih stanovnika, više od 400 trgovina, restorana, jazz i blues klubova te pjevanja gospela u crkvama četvrt je nazvana "Južnim Harlemom", po newyorškoj četvrti koja se u isto vrijeme popunjava crnačkim stanovništvom.

Tada se grade lijepe drvene kućice zahvaljujući umješnosti tesara i radnika koji su slične gradili vlasnicima plantaža na kojima su nekad radili.

Premda neke crnačke obitelji još iznajmljuju svoj stambeni prostor u četvrti, većina ih je tijekom desetljeća morala otići zbog skupoće.

Osim toga, Freedmen's Town će uskoro biti jedna od posljednjih etapa projekta "put oslobođenja" kojim će upravljati savezna služba za nacionalne parkove.

Taj put od Galvestona do Houstona, još u projektnoj fazi, dug oko 82 km, pratit će "sudbinu ljudi od trenutka kada su postali slobodni ljudi", rekla je arhitektica Zion Escobar, izvršna ravnateljica Freedmen's Town Conservancyja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini