LINZ

Austrija: od pisama na tavanu do knjige o Hitlerovoj obitelji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Roman Sandgruber bio je očekivano sumnjičav kad ga je prvi put kontaktirala žena tvrdeći da je otkrila pisma koja je pisao otac Adolfa Hitlera.

"S obzirom na sve krivotvorine i samoproglašene svjedoke koji su se pojavljivali u prošlosti pomislite: Nema u tome ništa", kazao je austrijski povjesničar.

"No, kad sam tamo otišao i pogledao ih odmah sam shvatio: To je senzacionalno".

Originalni pečati, stare poštanske marke, autentični potpis - nije imao mnogo sumnji oko vjerodostojnosti pisama.

Prije toga slučajnog otkrića, izvori o Hitlerovu ocu Aloisu bili su rijetki, prema Sandgruberovim informacijama, i nikad nije nikakva biografija o njemu objavljena.

Uz druge dostupne izvore to 31 pismo pomoglo je Sandgruberu da napiše knjigu  "Hitlerov otac: Kako je sin postao diktator" i da uvid u milje u kojemu je odrastao nacistički diktator.

Pisma je napisao Alois Hitler službeniku za održavanje cesta Josefu Radleggeru vezano uz prodaju njegova posjeda u selu Hafeldu Aloisu 1895. kad je Adolfu Hitleru bilo šest godina.

"To nisu samo pisma o poslu, među njima je vrlo familijarni odnos i mnogo je toga napisano o obitelji", kazao je Sandgruber za AFP u povijesnoj knjižnici sveučilišta u Linzu dok je pažljivo vadio pisma iz svežnja u kojemu su čuvana desetljećima.

Iako je Alois bio poznat kao  "tiranin na čelu obitelji" Sandgruber kaže da pisma daju uvid u srdačnost koje je bilo u njegovu domu.

Za Aloisa je supruga Klara bila više od tihe kućanice kako ju je u "Mein Kampfu" opisao sin.

Jedna od rijetkih osoba za koju je Alois imao nešto pozitivno za reći po Sandgruberu je vjerojatno bila "potpuno emancipirana žena u današnjem smislu".

"Može se pretpostaviti da je imala glas u domaćinstvu", kaže Sandgruber, a posebno kad se radilo o financijama.

"Moja supruga... ima potrebni entuzijazam i razumijevanje financija", napisao je Alois u jednom od pisama.

Pisma su svjedočanstvo Aloisova uspona kroz austrijsko društvo i njegova sna da postane gospodar s vlastitim posjedom.

Ta pisma ne bi ugledala svjetlo dana da umirovljenica Anneliese Smigielski nije odlučila očistiti i izolirati tavan prije nekoliko godina.

Ona je oduvijek znala da je njezin predak Radlegger prodao imanje Aloisu Hitleru i nije bila posebno iznenađena kad je pronašla ta pisma među 500 drugih, sva pažljivo pospremljena u kutije.

Nakon nekoliko pokušaja da odgonetne Aloisovo pisanje, "činilo se da ga sve nervira",  Smigielski je zaključila da je za dekodiranje rukopisa potreban stručnjak.

Smigielski je čula za Sandgruberov rad na povijesti Gornje Austrije i kontaktirala ga je 2017.

Iako se zna za antisemitska stajališta Aloisa kad se u kasnijim godinama života uključio u politiku Sandgruber je oprezan prema izravnom povezivanju politika oca i sina.

On kaže da je važan utjecaj na Adolfa u pogledu rasizma i antisemitizma imala struja mišljenja koja je bila prisutnija u Austriji Hitlerova djetinjstva.

Prema Sandgruberu oca i sina Hitlera ujedinjuje jedna karakteristika a to je snažan utjecaj samoobrazovanja.

"Rezultat toga kod oca bilo je da je sin prezirao sve koji su prošli redovni put obrazovanja - akademici, bilježnici, suci a kasnije čak i vojni časnici", kaže on.

"On misli za sebe da je genij", dodaje Sandgruber.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of