NEW YORK

Warholov portret Marilyn na dražbi prodan za rekordnih 170 millijuna dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glasoviti portret glumice Marilyn Monroe koji je 1964. izradio Andy Warhol, pop ikona šezdesetih, prodan je u ponedjeljak na dražbi za 170 milijuna dolara, što je rekordna cijena postignuta na aukciji za djelo jednoga američkog umjetnika.

Sliku pod nazivom 'Shot Sage Blue Marilyn' Warhol je izradio u sitotisku, a prikazuje glumicu sa svijetložutom kosom, ružičastim licem i svijetloplavim sjenilom za oči i jedan je od pet Warholovih portreta slavne glumice.

Warhol ga je izradio 1964., nakon Marilynine smrti 1962. godine i od tada se smatra jednim od najpoznatijih djela pop arta.

Slika je nastala na temelju promotivne fotografije Monroe iz filma "Niagara" iz 1953.

Warhol je "na ovim slikama upotrijebio tehniku rada na svili, koju više nikada nije koristio jer mu je bila prekomplicirana", rekao je Alex Rotter, voditelj odjela Christie'sa za umjetnost 20. i 21. stoljeća. "Slika je apsolutni vrhunac američkog popa i nadilazi žanr portreta te utjelovljuje umjetnost i kulturu 20. stoljeća", kazao je.

Portret je bio dio kolekcije švicarskih trgovaca umjetninama Thomasa i Doris Ammann iz Züricha, a prodan je na dražbi Christie'sa u New Yorku.

Pretprodajne procjene dosezale su cijenu od čak 200 milijuna dolara. Sav prihod od prodaje namijenjen je zakladi koja se bavi poboljšanjem životnih uvjeta djece diljem svijeta.

Prodajom je oboren prethodni cjenovni rekord za američko umjetničko djelo ponuđeno na aukciji od 110,5 milijuna dolara, koliko je 2017. postignuto za sliku Jean-Michela Basquiata iz 1982.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater