LOS ANGELES

Američki glumac William Hurt, dobitnik Oscara, umro u 71. godini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki glumac William Hurt, poznat po ulogama u popularnim filmovima "Velika jeza" i Oscarom nagrađenom "Poljupcu žene pauka", umro je u nedjelju u 71. godini, izvijestila su američka glasila.

"S velikom tugom obitelj Hurt oplakuje smrt Williama Hurta, voljenog oca i Oscarom nagrađenog glumca, 13. ožujka 2022., tjedan dana prije njegova 72. rođendana", navodi se u priopćenju njegova sina, prenose mediji.

"Umro je mirno, u krugu obitelji, prirodnom smrću", dodaje se u priopćenju.

Hurt je izgradio karijeru tumačeći uloge ekscentričnih i neobičnih likova, poput ruskog policajca u "Parku Gorki" (1983.), bogatog i hladnog supruga u "Alice" Woodyja Allena (1990.) i muškarca koji želi konstruirati stroj za slijepe u "Do kraja svijeta" (1991.).

U filmu se prvi put pojavio u ulozi opsjednutog znanstvenika u "Izmijenjenim stanjima" Kena Russella 1980. Nakon uloge u filmu "Tjelesna strast" (1981.), u kojemu je glumio uz Kathleen Turner, postao je seks simbol, a 1985. osvojio je Oscara za najboljeg glumca u "Poljupcu žene pauka" u kojemu je glumio homoseksualnog zatvorenika.

Rođen je u Washingtonu 20. ožujka 1950. i kao dijete je putovao svijetom jer mu je otac bio u diplomatskoj službi.

Studirao je teologiju, ali se poslije upisao u uglednu umjetničku školu Julliard School u New Yorku.

Unatoč sve većoj slavi, William Hurt se nikad nije mirio s hollywoodskim načinom života. 

"Dojadilo mi je sve to. Ne osjećam se dobro kad pomislim da moram u odijelu hodati crvenim tepihom, gledati sve te žene s podignutim prsima i svim tim muškarcima odjevenim poput pingvina", rekao je u jednom razgovoru.

No njegov privatni život bio je kao u svih hollywoodskih zvijezda. Bio je u braku s glumicom Mary Beth Supinger i s Heidi Henderson, s kojom je imao dvoje djece. Iz veze s balerinom Sandrom Jennings i s francuskom glumicom Sandrine Bonnaire imao je po jedno dijete.

U svibnju 2018. dijagnosticiran mu je rak prostate u neizlječivom stadiju. Glumčev sin nije otkrio je li umro od te bolesti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater