Brzinsko rješenje

Evo kako ubrzati sazrijevanje avokada i uživati u njegovom kremastom okusu

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Osobito u supermarketima, često možete pronaći voće koje je još tvrdo i nezrelo.

Tada bi moglo biti korisno znati trikove za brže sazrijevanje avokada.

Kako prepoznati zreli avokado?

Prstima nježno pritisnite vrh voća. Ako malo potonu, dovoljno je zrelo za upotrebu, ali ako je previše mekano ili čak pukne pod pritiskom, vjerojatno je doseglo pretjerani stupanj zrelosti.

Naprotiv, ako vam se prst ne udubi, radi se o djelomično nezrelom avokadu, pa vam sljedeći trik može dobro doći.

Kako brzo sazrjeti avokado?

Ako vam zatreba, prirodni proces sazrijevanja avokada možete ubrzati jednostavnim trikom koji će oduzeti malo vremena.

Sve što vam treba je avokado i folija. Voće zamotajte u aluminijsku foliju, stavite na lim za pečenje ili direktno u pećnicu na roštilj oko 10 minuta na 200°.

Nakon isteka vremena izvadite voće iz pećnice i stavite ga u hladnjak dok se potpuno ne ohladi.

U tom trenutku možete ukloniti papir i provjeriti je li cilj postignut.

Imajte na umu da ako je vaš avokado bio posebno nezreo, možda ćete morati produljiti vrijeme u pećnici.

Drugi trikovi za ubrzavanje zrenja avokada

Osim ove metode, postoje i drugi načini kako da avokado brzo dostigne zrelost pogodnu za konzumaciju.

Na primjer, možete ga zamotati u novinski papir ili staviti u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom ili bananom na dan-dva.

U ovom slučaju to će biti etilen, prirodno prisutan u voću, koji će ubrzati proces sazrijevanja.

Etilenski plinovi ostaju zarobljeni u vrećici i to će omogućiti brže sazrijevanje avokada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter