odlazak umjetnice

U 93-oj umrla Faith Ringgold koja se umjetnošću borila protiv rasizma

| Autor: Hina
(Foto: Screenshot)

(Foto: Screenshot)


U dobi od 93 godine umrla je Faith Ringgold, američka umjetnica koja se čitav život borila protiv rasizma i za veću zastupljenost crnaca i žena u umjetnosti, objavili su američki mediji.

Rođena u Harlemu 1930., u poznatoj afroameričkoj četvrti New Yorka, bila je cijenjena po svojim umjetničkim djelima kojima je željela ispripovijedati priče o životu crnaca u Sjedinjenim Državama.

S radom je započela 1963., u vrijeme rasne segregacije u Sjedinjenim Državama, serijom djela pod nazivom "Američki narod", nadahnutom pokretom za građanska prava. Kroz svoja je djela nastojala istražiti rasne odnose u vlastitoj zemlji. Prepoznatljiva je po svojoj kombiniranoj tehnici, a riječ je o slikama koje izgledaju poput prekrivača (Quilts). 

Prvu veću retrospektivu imala je u svojim pedesetima, a široj javnosti je postala poznata tek u 60-tim godinama života, uglavnom zahvaljujući slikovnici "Tar Beach" iz 1991., sretnome spoju autobiografske priče o djetinjstvu u Harlemu i autentičnome likovnom stilu.

Unatoč tomu u rodnome New Yorku u posljednjih je 40 godina imala samo dvije izložbe, 1984. i 1998.

Danas su njezina djela izložena u kolekcijama više od deset muzeja, među kojima su Metropolitan, Guggenheim i MOMA.

Potonji je godine 2016. otkupio ulje na platnu pod nazivom "American Pepople Series #20: Die" iz 1967. koje je 2019. izloženo uz slavnu Picassovu sliku "Gospođice iz Avignona".  

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater