pripazite

Počinje sezona kestena, ali neki ljudi bi ih trebali izbjegavati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Od listopada do prosinca traje sezona kestena, mnogima omiljene jesenske namirnice, prenosi Index. Iako je riječ o orašastom plodu, njegova tekstura razlikuje se od ostalih namirnica iz te obitelji jer kesten ima nizak udio masti, a visok udio vode.

Porcija od 100 grama sirovih kestena osigurava 170 kalorija, 2 grama proteina, 2.7 grama masti, 36.6 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 500 miligrama kalija i 5.5 grama vlakana.

Zdravstvene dobrobiti kestena

Izvor su antioksidansa

Kesteni sadrže niz zaštitnih antioksidansa, uključujući vitamin C i karotenoide lutein i zeaksantin, plus razne biljne spojeve uključujući polifenole poput galne kiseline i tanina. Ove hranjive tvari i biljni spojevi štite stanice od oštećenja i mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti.

Zdravi su za srce

Budući da su izvor polifenola poput galne i elaginske kiseline, kesteni mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa. Kesteni su i dobar izvor kalija koji je važan za regulaciju krvnog tlaka.

Imaju visok udio vlakana

Kesteni su izvrstan izvor vlakana koja podržavaju rad probave. Vlakna također djeluju kao prebiotik, potiču crijevne bakterije i zauzvrat pomažu u održavanju zdravih crijeva i crijevne flore.

Mogu poboljšati upravljanje šećerom u krvi

Iako kesteni sadrže više ugljikohidrata od ostalih orašastih plodova, dodatna vlakna koja sadrže pomažu regulirati njihovo otpuštanje. Čini se da antioksidansi koje sadrži kesten, poput galne i elaginske kiseline, poboljšavaju odgovor naših stanica na inzulin, što čini kontrolu šećera u krvi učinkovitijom.

Mogu pomoći u kontroli tjelesne težine

Kesteni nam mogu pomoći u smanjenju apetita u usporedbi s drugim orašastim plodovima. Također imaju manje masti i kalorija. Uz to, obećavajuće studije provedene na životinjama sugeriraju da dodavanje kestena prehrani može smanjiti nakupljanje sala na trbuhu.

Jesu li kesteni sigurni za sve?

Kesteni su u kategoriji osam orašastih plodova koji predstavljaju uobičajeni rizik od alergija. Neki ljudi mogu biti alergični na kesten iako toleriraju primjerice kikiriki i obratno.

Sirovi kesteni sigurni su za većinu ljudi, ali budući da sadrže tanine, mogu uzrokovati probavne smetnje i mučninu kod nekih pojedinaca, osobito kod onih koji imaju bolest jetre ili probleme s bubrezima.

Osobe koje su podložne alergijama ili imaju alergije na orašaste plodove svakako bi se trebale posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što uvrste ovaj orašasti plod u svoju prehranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter