bolje ga se kloniti

Tri znaka da imate posla s vještim manipulatorom

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Oni koji vama manipuliraju pretvaraju se da djeluju u vašem interesu, barem u početku, pokazujući da im je stalo do vaših potreba i vaše sreće, a takvo vas ponašanje vara i navodi da svog manipulatora smatrate osobom kojoj možete vjerovati.

No, ta faza ubrzo prolazi, zamjenjuje je "razotkrivanje" manipulatora, koji vas počinje sve više iskorištavati za postizanje svojih ciljeva.

Manipulativna osoba, navikla iskorištavati druge u vlastitu korist, navikla je prema svima postupati nepošteno, a tu je vještinu godinama usavršavala dok nije postala gotovo neprepoznatljiva za one koji nisu upoznati s takvim ponašanjem.

Ovo su tri izdajnička znaka da je osoba ispred vas vješt manipulator kojeg se trebate kloniti kako biste očuvali svoju psihičku dobrobit:

1. Manipulativna osoba je vrlo pronicljiva

Potrebna je intuicija i pronicljivost da se uđe u um druge osobe i da se njime može manipulirati.

Stručni manipulator dobro poznaje ljudsku psihologiju, sposoban je predvidjeti reakcije drugih na njegovo ponašanje i zna koje tipke treba pritisnuti da izazove određenu vrstu odgovora.

Ako osobu poznajete kratko vrijeme i sumnjate da je manipulator, izbjegavajte jasno pokazati svoje emocije i svoje reakcije na događaje, jer bi oni mogli biti iskorišteni na vašu štetu.

2. Često mijenja okolinu

Nakon što je maksimalno iskoristio kolege s posla ili određeni krug prijatelja i uvjerio se da mu ti ljudi više nemaju što dati, manipulator će potražiti novo okruženje u kojem će tražiti žrtve.

To što često mijenja okolinu i društvo nije simptom slobode i neovisnosti, već dokaz da je ova osoba sada postala “spaljena zemlja”, cijedeći druge do posljednje kapi.

Iz istog razloga vješti manipulator ne uspijeva održati stabilne prijateljske ili ljubavne veze tijekom vremena: u njegovom životu dugotrajne veze ne postoje ili su prolazile kroz ekstremne uspone i padove.

3. Uvijek koristi istu taktiku

Biti manipulativan je vještina koja se uči s vremenom i vježbom, ali strategije za prakticiranje uvijek su iste.

Stručni manipulator "reciklira" trikove zanata svaki put kada upozna novu osobu, kako bi ga polako namamio u svoju zamku.

Mogao bi početi tako da bude pretjerano ljubazan i uslužan, prije nego što preuzme kontrolu nad situacijom, ili da odmah usadi sjeme straha u sugovornikovu dušu, ako zna da će tako dobiti ono što želi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of