a Nije WC Školjka

Znate li koje je najprljavije mjesto u vašem WC-u?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Tepih u WC-u s jedne strane može uljepšati neatraktivan prostor, a s druge strane ima vrlo korisnu funkciju. Naime, ako zimi u kasnim noćnim satima odete do toaleta, onaj mekani i nježni tepih koji stoji ispred WC školjke najbolji je prijatelj zimogroznih stopala, prenosi N1.

Pruža im udobnost i toplinu, no istraživanja su pokazala da bi zapravo mogao biti dom za kolonije bakterija.

Efekt kihanja

U istraživanju koje je proveo američki mikrobiolog Charles Gerba znanstvenici su utvrdili da se prilikom puštanja vode u zahodskoj školjci javlja takozvani "efekt kihanja", prenosi Tips’n’Tricks.

Puštanjem vode u WC školjki se formira oblak sitnih kapljica. To je zapravo oblak nevidljivih bakterija koje žive unutar zahoda, a ondje su dospjele iz izmeta i urina.

Taj se oblak potom diže iz WC školjke i spušta se na područje oko nje, dakle na pod. Bakterije se raspršuju na područja koja okružuju zahodsku školjku, uključujući prostirku ili tepih na kojem stojite bosi.

Baciti ga ili ne?

Znanstvenici kažu kako ipak nema potrebe bacati prostirku jer unatoč činjenici da ona skuplja mnogo bakterija, neće uzrokovati zarazu.

Naime, riječ je o bakterijama koje odatle neće lako pronaći put do ruku, a onda posljedično ni usta ili probavnog trakta gdje bi mogle stvoriti probleme, za razliku od bakterija koje se nalaze na kvakama ili ručnicima.

Stoga je rizik da se razbolite od prostirke kraj WC-a vrlo mali. Naravno, osim ako ne drijemate na njoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater