ZVONO ZA UZBUNU

Klonite se "prijatelja" koji koriste ovih 5 manipulativnih fraza. Teško se prepoznaju!

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ponekad se negativni osjećaji poput zavisti, ljubomore i ogorčenosti ispriječe između nas i drugih i zagađuju naše odnose, čineći ih sve manje transparentnima i jasnima.

Shvatiti da drugi nema dobronamjernih osjećaja prema nama nije uvijek lak zadatak.

Često su oni koji su zavidni i zlonamjerni također vrlo lukavi i znaju dobro prikriti svoju zlobu iza milozvučnih fraza i naizgled ljubaznih gesti.

Ipak, postoje neke fraze, naizgled nevine i lišene zle namjere, koje bi nas trebale alarmirati, budući da signaliziraju da je cilj našeg sugovornika da nas omalovažava:

1. Čestitam, ali…

Za komplimente se kaže da su pristojan način izražavanja zavisti. To naravno nije uvijek točno, ali trebali biste naučiti razumjeti je li ono što vam je rečeno stvarno autentično ili sadrži skriveno (i zlonamjerno) značenje.

Ako vaš sugovornik izrekne kompliment samo da bi stvorio poveznicu s kritikom (uz klasično "ali"), jasno je da su i lijepe riječi upućene vama bile ništa više od bezobrazne laži i da sve osude imaju za cilj omalovažavanje i ranjavanje vas na psihičkoj razini.

Na primjer, netko bi vam mogao dati kompliment za vašu novu frizuru, ali i insinuirati da je malo previše hrabra i da je potrebna "određena hrabrost" da je nosite: to zapravo nije kompliment, već prikrivena kritika vašeg izbora.

2. "Previše si osjetljiv"

Kada vam kažu da ste preosjetljivi, preemocionalni, previše empatični, ne upućuju vam pravi kompliment, već kritiku s ciljem potkopavanja vašeg samopoštovanja.

Ovaj izraz pokušava poništiti vaše emocije i osjećaje sugerirajući da su vaše reakcije pretjerane ili neopravdane.

Može vas natjerati da se osjećate krivima zbog svojih legitimnih emocija i spriječiti vas da izrazite svoje osjećaje.

Kad vam se kaže da ste pretjerani, bez obzira na kontekst, to će vas dovesti do toga da posumnjate u sebe, svoje reakcije i svoju sposobnost tumačenja događaja i reagiranja na njih.

To se prije svega događa ako vam tu kritiku izrekne sugovornik koji vam usred rasprave ili svađe prigovara kako se snalazite u situaciji – dakle, pretjerano.

3. Nemoj se shvaćati previše ozbiljno

Ova fraza pokušava umanjiti važnost vaših mišljenja ili ciljeva sugerirajući da ne biste trebali pridavati previše važnosti sebi ili svojim težnjama.

To može potkopati vaše samopouzdanje i motivaciju.

4. Ne misliš li da bi bilo bolje ovako?

Koliko puta morate slušati (apsolutno neželjene) savjete prijatelja i obitelji koji misle da znaju više od vas i, iznad svega, koji sebi prisvajaju pravo intervenirati u vaše živote i utjecati na vaše odluke?

Oni koji žele pokazati da su stručniji i kvalificiraniji od vas u nekom području, oni koji vas kritiziraju jer niste izašli na taj natječaj ili niste predali tu prijavu koju on na vašem mjestu ne bi propustio, oni koji misli da su vaše odluke pogrešne samo zato što nisu njegove, on vam pokazuje da vam zapravo zavidi i pokušava sve kako bi vas omalovažio.

Nije slučajno da ova vrsta savjeta počinje s "jedini način na koji…" ili "ne mislite li da bi bilo bolje da to učinite na ovaj način" s često pedantnim i oholim tonom, a krajnji cilj je gotovo uvijek više od samog savjeta.

5. Ne razumijem zašto se toliko živciraš

Ovaj izraz pokušava umanjiti vaše emocionalne reakcije, čineći da se čini da su vaši osjećaji pretjerani ili neopravdani.

Pokušaj da se ponište vaše legitimne emocije i porekne odgovornost za vlastite postupke ili riječi.

Zapamtite da je važno prepoznati ovu manipulativnu dinamiku u odnosima i zaštititi svoje samopoštovanje i emocionalno blagostanje.

Ako redovito nailazite na ove izjave od nekoga tko tvrdi da vam je prijatelj, možda ćete morati preispitati prirodu tog odnosa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini