ZAGREB

Prvi međunarodni turnir u hodometu u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi međunarodni turnir hodometa u Hrvatskoj održan je u subotu na ŠRC Šestine, a organizirala ga je udruga Sijede vrijede pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza.

Hodomet, tj. hodajući nogomet (engl. walking football) nova je sportsko rekreacijska igra za starije osobe, prema kojima su prilagođena pravila, pa se ne smije trčati, nego samo hodati, nema kontakta, visokih lopti niti igranja glavom, da se maksimalno izbjegne mogućnost ozljeda.

Igra je osmišljena u Velikoj Britaniji 2011., a danas je tamo igra 200.000 igrača. Svrha joj je, prije svega očuvanje psihofizičkog zdravlja, u zajedništvu, zabavi i druženju starijih osoba. Ubrzano se širi svijetom pa se tako igra u 70-ak zemalja.

Ove se godine u Engleskoj održava i Prvo Svjetsko prvenstvo u hodometu, na koji je bila pozvana i Hrvatska. Zbog objektivnih razloga, kao što su organizacijske i financijske barijere na samim počecima razvoja to nije bilo moguće prihvatiti, ali je zato Međunarodna organizacija hodometa - FIWFA potaknula da Engleska hodometna reprezentacija dođe u Zagreb.

Na Prvom međunarodnom turniru hodometa u Hrvatskoj sudjelovale su reprezentacije Engleske, te selekcije Slovenije i Hrvatske, s time da su Hrvatsku predstavljale dvije ekipe: juniori (igrači od 60-65 godina) i seniori (igrači od 65+ godina).

Rezultat nije bio u prvom planu, iako nikome nije bilo svejedno s kojim će rezultatom utakmice završiti. Hodomet je pokazao da sijede itekako vrijede, da se i u 'zlatnim godinama' može na zabavan način brinuti o zdravlju i družiti s vršnjacima, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter