Poreč GIOSTRA

Vikend u znaku baroka, viteški turnir u subotu na trkalištu Peškera


Jedinstveni festival oživljene povijesti, Giostra, startala je u petak ujutro na Trgu slobode s bogatim programom koji je Poreč vratio u doba baroka. Dvanaesto izdanje manifestacije na kojoj će sudjelovati oko 300 kostimiranih sudionika iz Poreča, Svetvinčenta, Pule, Zagreba, te Slovenije i Italije, otvoreno je Fierom francom triduanom - sajmom tradicionalnih domaćih proizvoda, rukotvorina, starih zanata i antikviteta koji je privukao brojnu publiku. Uz bogati program na trgu, i voditelje koji su na više jezika objašnjavali o kakvom se događaju radi i što nudi, bilo je i raznih radionica za najmlađe u Zavičajnom muzeju Poreštine.

Djeca - glavni motiv

Upravo su djeca glavni ovogodišnji motiv Giostre, pa će tijekom vikenda posjetitelji čuti i saznati kako su najmlađi živjeli prije 300 godina. Za njih festival nudi predstave, radionice, igraonice, stare igre i još štošta. Danas i sutra održat će se plesni, glazbeni i zabavni program, pa će se na Trgu slobode moći pogledati modne revije, plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri.

Središnji događaj festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača.

Kraljevski bal baroknih konja

U nedjelju u 19 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu "El sarto assasin". Sat vremena nakon toga na Peškeri će se odigrati jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom "Kraljevski bal baroknih konja" u kojem će nastupiti devet rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz zagrebačke udruge Nobiles de Croatia.Uz Zavičajni muzej Poreštine, organizatori ovog festivala su Društvo prijatelja Giostre, Grad Poreč, Turistička zajednica Poreča, te tvrtka Studio 053. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater