EKOLOGIJA I TURIZAM RUKU POD RUKU

Valamar će u iduće tri godine postati ugljično neutralna kompanija. ŠTITIT ĆE 80.000 STABALA OKO SVOJIH OBJEKATA

Valamar će proizvoditi vlastitu solarnu električnu energiju, poticati lokalne dobavljače i ulagati u djelatnike i destinacije

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Okružen zelenilom - Valamar Collection Isabella Island Resort u Poreču

Okružen zelenilom - Valamar Collection Isabella Island Resort u Poreču


Vodeća hrvatska turistička kompanija, Valamar Riviera, u okviru svog Integriranog godišnjeg izvješća za 2021. godinu, objavila je strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025. godine. Riječ je o sveobuhvatnom planu koji objedinjuje 12 ključnih ciljeva u području okoliša (E), društva (S) i upravljanja (G) koje Valamar planira ostvariti kroz šest strateških inicijativa do 2025. godine.

Od 12 ključnih ciljeva koji su istaknuti u Valamar ESG strategiji do 2025. godine sedam se odnosi na okoliš, tri na društvo, a dva na upravljanje.

Kada govorimo o okolišu, Valamar će nastaviti smanjivati emisije stakleničkih plinova, uz plan da do 2025. dosegne ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu. Ciljevi uključuju proizvodnju 15 posto solarne električne energije i 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora, zaštitu i upravljanje kvalitetom mora u svim Valamar destinacijama, ulaganja u bioraznolikost priobalja te zaštitu 80.000 stabala kao i stotina hektara zelenila oko Valamarovih objekata. Ističe se i stopa recikliranja otpada veća od EU prosjeka, zatim niski intenzitet crpljenja vode te izbacivanje jednokratne plastike iz upotrebe.

80 posto domaće

Među ciljevima koji se odnose na društvo ističe se zapošljavanje i zadržavanje domaćih zaposlenika te visok udio domaće proizvodnje i lokalnih proizvoda u segmentu hrane i pića, od 80 posto. Valamar će do 2025. godine uložiti 50 milijuna eura u destinacije i društveni učinak.

U dijelu upravljanja izdvojeni su ciljevi 80 posto nabave od odgovornih dobavljača te 100 posto objekata s certifikatima održivosti.

"Valamar strategija održivosti ima jasne, mjerljive i ambiciozne planove i ciljeve koje namjeravamo postići do 2025. godine. Kao lider u korištenju obnovljivih izvora energije u Europi, Valamar može postići ugljičnu neutralnost u iduće tri godine i postati primjer održivog poslovanja u turizmu na Mediteranu. Strateška ulaganja u održivost iznosit će oko 50 milijuna eura, s fokusom na razvoj ljudskih resursa u turizmu, destinacije, turističku infrastrukturu, održive i lokalne dobavljače, projekte kružnog gospodarstva i zaštitu bioraznolikosti", izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere.

Održivost je i do sada bila jedan od strateških prioriteta Valamar Grupe. Od 2015. godine Valamar je smanjio svoj ugljični otisak za 70 posto te u programe održivosti i društvenog razvoja uložio 65 milijuna eura, s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, turističku infrastrukturu, kao i brojne programe za zaposlenike, društvo i podršku zajednici.

Prvo eko ljetovalište

Valamar je prepoznat kao lider u zaštiti okoliša i održivog turizma te je dobitnik značajnih domaćih i međunarodnih priznanja. Ove sezone otvara se Valamar Amicor Green Resort na Hvaru, prvo zeleno eko ljetovalište u Hrvatskoj. Dosad postignuti rezultati zamijećeni su i na međunarodnoj razini - Financial Times je nedavno uvrstio Valamar na listu klimatskih lidera u Europi, i to kao jednu od dvije kompanije iz Hrvatske te kao jednu od samo šest kompanija iz turističkog sektora na toj listi.

Valamar je prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja je integrirala održivi razvoj u upravljanje poslovanjem i razvojem te objavila ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter