VELIKI INTERES

Turizam na sjeveru Istre u korona okolnostima - profitiraju kuće za odmor na osami: U lipnju su prevladavali domaći gosti, A SADA POLAKO STIŽU STRANI, MAHOM NIJEMCI

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Gosti istražuju unutrašnju Istru, pokoji dan provedu na moru, a među rekreativcima su oni željni prirode, naklonjeni trekingu, obiteljskom pješačenju u kombinaciji s istraživanjem gastro odredišta unutrašnje Istre, moglo bi se reći da su se opredijelili za jedan sportsko gastro đir, kaže direktor Turističke zajednice Grada Buzeta Hari Vidović

"Negdje smo na 45 posto prošlogodišnjih turističkih brojki. U proteklih mjesec i pol dana bilježimo oko 20 posto više noćenja domaćih gostiju, no zato je kod stranaca minus od otprilike 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani", odgovorit će na pitanje kakva su turistička kretanja u ovim korona okolnostima, direktor Turističke zajednice Grada Buzeta Hari Vidović. Na buzetskom području u lipnju i prvoj polovici srpnja domaći gosti ostvarili su 494 dolazaka i 1.318 noćenja, a strani 836 dolazaka i 3.904 noćenja.

Produžuje se boravak

Traženije su kuće za odmor na osami, dok hoteli, kaže Vidović, imaju veliki pad noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Turisti su se orijentirali na boravak u manjim sredinama, u kućama za odmor s bazenima gdje procjenjuju da će naći svoj mir, lakše se zaštiti od korone. Izolirane su i u njima obitelj može biti i sama ako to želi. U lipnju su prevladavali domaći gosti, a sada polako stižu strani, kaže Vidović. Istražuju unutrašnju Istru, pokoji dan provedu na moru, a među rekreativcima su oni željni prirode, naklonjeni trekingu, obiteljskom pješačenju u kombinaciji s istraživanjem gastro odredišta unutrašnje Istre, moglo bi se reći da su se opredijelili za jedan sportsko gastro đir, kaže Vidović.

Ariela Gojanović (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- U zadnje vrijeme imam uglavnom njemačke turiste, otkrila nam je Dolores Zornada, vlasnica dvaju apartmana na mirnoj lokaciji u malom glagoljaškom gradiću Roču, od kojih je jedan, onaj manji, jako dobro popunjen, isto kao i lani, tijekom čitavog srpnja i kolovoza, dok drugi veći, barem za sada, nije niti na 50 posto prošlogodišnjih brojki. On je također bio popunjen kao i lani, ali je dio rezervacija u međuvremenu otkazan.

- Nakon što su popustile protuepidemijske mjere dolazili su nam domaći gosti, jako puno Zagrepčana, a sada imam uglavnom Nijemce. Neki dan na biciklima su iz Roča otišli na Učku. Posjetili su i Rovinj no puno vremena provode u našem apartmanu gdje im je na raspolaganju i veći dječji bazen, a i kuhaju si sami. Iz novih rezervacija, primjetno je, barem kod mene, jer ima u Roču apartmana koji su potpuno prazni, da se turisti odlučuju na duži boravak nego inače. Rezervacije su sve na sedam i više dana. Gosti dolaze svojim automobilima, nemam niti jednu rezervaciju kao nekada da dolaze avionom pa na aerodromu iznajme automobil. Kako vodim brigu i o jednoj kući za odmor na području Buzeta, mogu reći da je popunjena do 20. rujna. Uglavnom su je rezervirali Nijemci, jedni Poljaci i Danci, na osam dana pa čak i na dva tjedna. Radi se o obiteljima s djecom koje traže mirnija mjesta i mislim da im je unutrašnja Istra dosta zanimljiva. To nisu turisti koji se ujutro dignu rano idu na more i navečer se vraćaju, kao što je to bio slučaj godinama unazad, priča nam Dolores Zornada.

Bolje od očekivanja

Za neke iznajmljivače, među koje spadaju i supružnici Ariela i Marin Gojanović, vlasnici ruralne kuće za odmor "Naša Istra", u zaseoku Buljavci ispod Roča, jedne od najromantičnijih sjevernoistarskih odmorišnih lokacija, sezona je puno bolja nego su očekivali.

- Mislim da su profitirale kuće za odmor, pogotovo one koje su udaljene od drugih, koje su relativno na osami, dok su hoteli dosta izgubili, kaže Ariela.

Staza sedam slapova, jedno je od privlačnijih odredišta (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- Od svih naših ovogodišnjih rezervacija, otkazali su nam samo prvi gosti, Englezi koji su trebali doći na mjesec dana, od 30. svibnja do 27. lipnja. Oni nisu došli, što je bilo razumljivo, jer trebalo je putovati avionom preko Frankfurta, a po povratku otići u izolaciju. No, sve nam se ostalo od tada lijepo odvija. Nitko nije otkazao rezervacije. Gosti uredno dolaze. Imali smo jednu obitelj iz Belgije, a sada su na dvotjednom odmoru naši stari gosti Austrijanci koji se odmaraju uz bazen, čitaju, što se kaže, kruha ne pitaju. Nikamo se ne miču. Najdulja im je šetnja do trgovine radi kupnje namirnica. Mi trenutno imamo popunjeno sve do 5. rujna. Imali smo samo jedan slobodan tjedan, a i taj je popunio jedan gost iz Istre. Očekujemo još Nijemce, Austrijance, koji će doći vlastitim prijevozom. Ono što se promijenilo u odnosu na našu dosadašnju praksu je to da poštujemo socijalnu distancu, ne vodimo goste na izlete kod nas u Kastav gdje živimo ili na barku da se zajedno družimo, priča nam Ariela Gojanović.

Dolores Zornada (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Dodaje da imaju puno upita za kolovoz, ali s obzirom na to da su svi termini popunjeni, neki su gosti, kada su to čuli, automatski već rezervirali, jedni dva, a drugi tri tjedna, za iduću godinu!


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater