#TURIZAM

TURISTIČKI SRPANJ: Pojedine destinacije u Istri korak do 100 posto lanjskog prometa! Jedan segment turizma bilježi čak i rast! Na Kvarneru jedna destinacija čak je u plusu 

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Istra je u srpnju dosegla čak 60 posto lani ostvarenog turističkog prometa. Prema podacima sustava eVisitor na Poluotoku je tijekom proteklog mjeseca ostvareno 630 tisuća dolazaka, a u cijeloj 2020. boj dolazaka premašio je milijun.

Gosti su na odmoru prosječno provodili više od sedam dana tako da je u srpnju ostvareno 4,77 milijuna turističkih noćenja, a broj ukupno ostvarenih noćenja od početka ove godine u Istri porastao je na 6,7 milijuna.

Oprez i veća mogućnost poštivanja mjera socijalne izolacije učinile su svoje, pa se, kad je naša županija u pitanju, na turističkom tržištu ovog srpnja najviše tražio smještaj u kampovima i u kućama za odmor, tako da su ta dva segmenta turističke ponude, kad su apsolutne brojke u pitanju, ostvarila i najbolje rezultate. Kategorija koja se u eVisitoru vodi kao objekti u domaćinstvu zabilježila je u srpnju dolazak više od 200 tisuća turista, te 1,5 milijuna ostvarenih turističkih noćenja. Rezultati su to koji su za tridesetak posto lošiji od onih ostvarenih lanjskog srpnja, no s obzirom da se kuće za odmor i vile s bazenima koje su izuzetno popularne ovog ljeta nalaze u istoj kategoriji s apartmanima, za kojima je potražnja ipak nešto manja, za pretpostaviti je da je veliki broj objekata iz ove prve skupine ovogodišnji srpanj prošao i bez najmanjih rupa.

Nešto bolju popunjenost nego u lipnju imali su i istarski hoteli, no s obzirom na specifičnu situaciju s organizacijom poslovanja i pridržavanjem svih propisanih epidemioloških mjera, najveći broj njih je i otvorio svoja vrata tek tijekom proteklog mjeseca. Hotelski smještaj u Istri zabilježio je u srpnju 114 tisuća turističkih dolazaka, te gotovo 640 tisuća noćenja, što je na razino 40-tak posto lani ostvarenog rezultata. Kad su ipak daleko manje brojke u pitanju ima i segmenata turističke ponude na Poluotoku koji su i u ovim vremenima opterećenim stalnom prijetnjom Covida uspjeli ostvariti rezultate kojima su nadmašili one lanjske. U tom smislu apsolutni šampion srpnja 2020. godine u Istri je nautički turizam koji s 4.207 dolazaka i 33.329 noćenja u oba usporedna indeksa za oko 2 posto premašuje lanjske rezultate.

Po broju gostiju prvi su Nijemci, kojih je u srpnju bilo tek oko 10 posto manje nego lani. Slovenvi su na drugom mjestu preskočili Austrijance, koji su očito zbog vrlo jake kampanje austrijske vlade i tamošnjih medija ovoga ljeta daleko manje putovali izvan zemlje. Dok su dolasci iz Njemačke u Istru na 87, a iz Slovenije na 95 posto lanjskih, oni iz Austrije su se prepolovili, pa je u srpnju broj Austrijanaca na našoj obali bio čak 53 posto manji nego u usporednom razdoblju lani.

Kad se gleda po pojedinim istarskim destinacijama, u odnosu na srpanj prošle godine Medulin je na čak 95 posto, a Poreč i Rovinj na oko 90 posto. Zanimljivo, u blizini Istre postoji mjesto koje je za 2-3 posto imalo bolji srpanj nego prošle godine - Crikvenica.  


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum