Zbrajaju se štete

BORIS ŽGOMBA: Izloženost hrvatskog turizama zbog koronavirusa je nikakva


Trenutno su odlasci naših gostiju u Kinu praktički svedeni na nulu. Prije svega zbog sigurnosti, a i zbog obustave letova. U zimskom razdoblju nemamo neki značajniji promet prema toj zemlji, kazao je Boris Žgomba vlasnik turističke kompanije Uniline iz Pule i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK

 

Jučer je aviokompanija Virgin produljila suspenziju letova prema Šangaju do kraja ožujka, i tek je jedna od šezdesetak aviokompanija koje su potpuno ukinule ili znatno prorijedile letove za Kinu zbog koronavirusa. Tajland, gdje trenutno traje sezona u kojoj najveći broj gostiju dolazi upravo iz Kine, zbraja milijunske štete u turizmu. Činjenica da je Kina najveće turističko tržište u svijetu, budući da je u 2018. svijetom putovalo čak 150 milijuna kineskih turista, sigurno utječe na globalne turističke tokove. Što se Hrvatske tiče, za sada nekih velikih problema nema.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te vlasnik turističke kompanije Uniline, podsjetio je da je u ovom trenutku i vrlo teško doći do Kine, s obzirom na obustavu letova prema toj zemlji.

- Trenutno su odlasci naših gostiju u Kinu praktički svedeni na nulu. Prije svega zbog sigurnosti, a i zbog obustave letova. U zimskom razdoblju nemamo neki značajniji promet prema toj zemlji, u pravilu se radi o individualnim odlascima poslovnih ljudi koji su većinom ta putovanja prolongirali. Što se tiče odlazaka kineskih turista izvan Kine, na snazi je "snažna preporuka" kineskih vlasti tamošnjim organizatorima putovanja da ne organiziraju grupna putovanja niti unutar te zemlje, niti u inozemstvo. U Hrvatskoj se pravi dolasci očekuju tek u predsezoni, dakle od kraja ožujka do lipnja, te ponovo u posezoni, tako da je izloženost hrvatskog turizma u ovom trenutku, osim nekih sitnih otkaza, praktički nikakva i ne vidimo neke značajnije poremećaje, kazao je Žgomba.

Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) kaže da domaće agencije nisu imale otkazivanja grupnih putovanja u Kinu, jer se u pravilu radi o individualnim putovanjima vezanim za poslovanje. "Što se tiče kineskih gostiju koji su na kružnim putovanjima po Europi, pa u sklopu njih obilaze i Hrvatsku, činjenica je da sezona tih putovanja počinje tek krajem ožujka, tako da je za sada rano govoriti o tome što će biti", kazao je Fain.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter