BOOKING.COM

ROVINJ MEĐU TOP DESTINACIJAMA o kojima su sanjarili putnici iz Hrvatske u protekla dva mjeseca

| Autor: Glas Istre
(Foto: Booking.com)

(Foto: Booking.com)


U fokusu snova o putovanjima su destinacije bliže "doma" s porastom interesa za privatni smještaj na Booking.com-ovom "Popisu želja" u usporedbi s prošlom godinom * Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik, Opatija, Rijeka, Makarska, Rovinj, Osijek - plaže i gradovi su visoko na listi najpoželjnijih domaćih destinacija za putnike iz Hrvatske tijekom pandemije korona virusom (COVID-19)

Iako su planovi o putovanjima trenutno stavljeni na čekanje, podaci koje je prikupio Booking.com otkrivaju kako to nije zaustavilo ljubitelje putovanja da sanjare.

Zadar (Booking.com)

Pregledavajući milijune "Popisa želja" koje su putnici kreirali na platformi Booking.com u posljednja dva mjeseca, s više od 100.000 različitih destinacija zabilježenih od početka ožujka, Booking.com je odlučio podijeliti top destinacije i smještajne jedinice o kojima su putnici razmišljali dok su čekali vrijeme kad će moći ponovo početi putovati.

Od inozemnih destinacija najviše bi putovali u…

Destinacije poput Balija, Andaluzije, Londona, Floride i Pariza i dalje inspiriraju ljubitelje putovanja širom svijeta, ali zbog neizvjesne situacije u posljednja dva mjeseca čak 51% putnika globalno na svojem Popisu želja označilo je destinacije unutar svoje zemlje za razliku od prošle godine kad je u isto vrijeme 33% putnika izrazilo želju posjetiti domaće destinacije.

U 2020. godini na Popisu želja putnika iz Hrvatske je čak 48% onih koji žele posjetiti destinacije unutar Hrvatske što predstavlja rast u usporedbi s 2019. godinom kad se tako izjasnilo 38% domaćih putnika.

Od početka ožujka na vrhu Popisa želja domaćih destinacija putnika iz Hrvatske našli su se Zagreb, Split, Zadar, Dubrovnik, Opatija, Rijeka, Makarska, Rovinj i Osijek što nam govori da se putnici vesele posjetiti sunčane gradove na obali i plaže, ali i vrevu koju nude veliki gradovi u unutrašnjosti nakon tjedana provedenih u izolaciji. Putnici koji su već posjetili te destinacije preporučuju ih zbog povijesti i predivnih starih građevina, šetnji uz rijeke ili more i ljubaznih ljudi.

Split (Booking.com)

Kad govorimo o pustolovinama u inozemstvu, putnici iz Hrvatske najviše sanjare o velikim europskim gradovima kulture kao i o destinacijama u susjednim zemljama. Na tom popisu našli su se Istanbul (Turska) na prvom mjestu, zatim Budimpešta (Mađarska), London (U.K.), Beograd (Srbija) i Pariz (Francuska), a u top destinacijama našli su se i Rim (Italija), Lisabon (Portugal) i Sarajevo (BiH).

Jednako tako, na Popisu želja zemalja koje bi putnici iz Hrvatske htjeli posjetiti nalaze se Italija, Turska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija. Ipak, domaće destinacije su i dalje omiljene putnicima iz Hrvatske na Booking.com Popisu želja.

Najtraženija vrsta smještaja - apartmani

Dok sanjare o tome da promijene okolinu i prenoće van svog doma, putnici iz Hrvatske najviše su zaželjeli odsjesti u apartmanima, hotelima, gostinjskim kućama, vikendicama i resortima.

Čak 41% putnika iz Hrvatske tijekom posljednja dva mjeseca izrazilo je želju da odsjedne u apartmanima, što je puno više od globalnog prosjeka koji iznosi 20%.

Tri najpoželjnije smještajne jedinice u Hrvatskoj za putnike iz Hrvatske su Apartments Lisinski u Zagrebu, Madison Luxury Apartments u Zagrebu i Plitvice Holiday Resort u Grabovcu.

Makarska (Booking.com)

Najpoželjnije smještajne jedinice van Hrvatske za putnike iz Hrvatske su Apartment East West (Beograd, Srbija), Nusha Apartments (Beograd, Srbija) i Alpin Panorama Hotel Hubertus (Trentino Alto Adige, Italija).

Istra među najpoželjnijim destinacijama svijeta

Na top 1000 globalnoj listi najpoželjnijih destinacija svijeta našlo se čak devet regija iz Hrvatske sa Splitsko-dalmatinskom županijom na vrhu nakon koje su se na listi našle Istra i Dubrovačko-neretvanska županija.

Maja Vikario, regionalna menadžerica za Booking.com: "Ovo su izazovna vremena u kojima je sigurnost glavni prioritet. U Booking.com-u znamo da u takvim vremenima razmišljanje o tome kako ćemo ponovo krenuti u istraživanje svijeta ima veliku snagu koja nam donosi inspiraciju i dobro raspoloženje. Nevjerojatno je vidjeti raspon različitih iskustava na putovanjima o kojima naši korisnici sanjare tijekom perioda u kojem su čekali priliku da se opet mogu spakirati i krenuti na put. Kreiranjem Popisa želja na platformi Booking.com svatko se može inspirirati i početi sanjariti o putovanjima, a u Booking.com-u smo se obvezali olakšati svima da te snove pretvore u stvarnost čim prilike to dozvole."

*Metodologija: prema podacima prikupljenim na Popisu želja na platformi Booking.com od ožujka do kraja travnja 2020. u usporedbi s istim mjesecima u 2019. Korisnici Booking.com-a mogu označiti destinaciju kao poželjnu tako da kliknu simbol srca koje se nalazi na ponudi svake smještajne jedinice na Booking.com platformi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater