USUSRET TURISTIČKOJ SEZONI

KORONAREŽIM NA GRANICI: Slovenski vlasnici nekretnina apeliraju na dvije zemlje da im čim prije olakšaju prelazak granica i TRETIRAJU IH KAO RADNE MIGRANTE

Obje države trebale bi, između ostalog, omogućiti slobodan prelazak iz zemlje u zemlju svima koji imaju pozitivan test na antitijela, ne mlađi od 14 i ne stariji od 90 dana, što je Hrvatska kao mjeru već imala, ali ju je prije Uskrsa ukinula

| Autor: Goran Novković, potpisnik peticije Vlasnika nekretnina, bivši urednik Žurnala, časopisa Finance i Gospodarskog vjesnika te povremeni kolumnist Večera i 24ur.com
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Trenutačni režim prelaska granice između Hrvatske i Slovenije, zbog različitih uvjeta za prelazak jedne i druge države, stvara puno izazova slovenskim vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj, ali i drugim slovenskim turistima. Postoji mogućnost da bi već idućeg tjedna, kada u Sloveniji počinju praznici, u Hrvatskoj moglo boraviti puno manje gostiju iz Slovenije nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Još manje slovenskih gostiju moglo bi biti tijekom ljeta jer će, ukoliko ostane na snazi sadašnji režim prelaska granice, Slovenci morati svaki put na testiranje. U Sloveniji je prije par dana odlučeno da se oni koji su preboljeli covid-19 cijepe samo jednom, a Hrvatska, za ulazak u zemlju bez negativnog testa traži potvrdu o primitku dvije doze cjepiva i 14 dodatnih dana od cijepljenja.

Usklađivanje uvjeta

To je samo jedno od pravila s jedne ili druge strane koji stvaraju velike probleme slovenskim vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj. Ukoliko se ubrzo ne implementira novi režim prelaska granice zasigurno će u Hrvatskoj gostovati znatno manji broj Slovenaca. Osim toga, na mjestima za testiranje stvaraju se gužve   pa ona mogu biti novi izvori zaraze. Zbog svega toga trebalo bi hitno urediti i uskladiti mjere bilateralnim dogovorom.

Slovenska civilna inicijativa Vlasnici nekretnina u Hrvatskoj već je poslala dopis na adrese slovenskih institucija. Više od 7.600 potpisanih članova inicijative (poznato je da je više od 100.000 Slovenaca vlasnika nekretnina u Hrvatskoj) bori se za slobodan ili barem lakši prelazak državne granice. Nekretnine i plovila u Hrvatskoj treba održavati, a prelazak granice slovenskim je državljanima otežan već godinu dana - čas s jedne, čas s druge strane granice.

Trenutno slovenski državljani mogu ući u Hrvatsku ukoliko imaju liječničku potvrdu da su unatrag najviše šest mjeseci preboljeli covid-19, ako su drugu dozu cjepiva primili prije više od 14 dana od dana kada žele ući u Hrvatsku, a u protivnom moraju imati negativan brzi ili PCR test.

S druge strane, ulazak u Sloveniju moguć je ako osoba posjeduje liječničku potvrdu da je preboljela covid-19 prije manje od 6 mjeseci, ako je prošao 21 dan od primanja prve doze cjepiva. Vlasnici nekretnina i plovila u Sloveniju mogu uz brzi test ući na 48 sati, a brzi test smatra se valjanim 72 sata. U protivnom ova kategorija građana za povratak u Sloveniju treba imati negativan PCR test koji će napraviti u Hrvatskoj.

Brojni slovenski državljani nisu na svojim imanjima u Hrvatskoj bili još od kolovoza prošle godine pa je pritisak sve veći, prije svega zbog ferija koje u Sloveniji počinju slijedeći vikend. Rok od 48 sati koji je propisala Slovenija jako je kratak, posebice ako su imanja na otocima ili u Dalmaciji. Zbog toga slovenski vlasnici imanja, odnosno nekretnina i plovila u Hrvatskoj, traže od slovenske Vlade status koji imaju radni migranti. A to je povratak u Sloveniju bez karantene nakon do 5 dana boravka u Hrvatskoj, ukoliko ako imaju PCR ili brzi test star najviše 7 dana. Ili da im se po povratku u Sloveniju kao dokaz za prekid karantene prizna negativan brzi test.

Povratak bez karantene

Od obje vlade, slovenski vlasnici nekretnina u Hrvatskoj traže da im čim prije omoguće slobodno raspolaganje imanjima.

Kao prvi korak, Slovenija bi mogla omogućiti povratak njezinih građana u zemlju u roku od najviše 5 dana bez karantene ukoliko brzi ili PCR test nije stariji od 7 dana, što bi izjednačilo vlasnike nekretnina i plovila s dnevnim migrantima. Da bi se smanjile gužve na mjestima gdje se u Hrvatskoj obavljaju testiranja, posebice vikendom ili uoči vikenda Slovenija bi trebala omogućiti svojim građanima da, ukoliko u Hrvatskoj borave duže od pet dana, ne moraju ići u karantenu ukoliko imaju potvrde o negativnom brzom testu, ne starijem od 72 sata.

Hrvatska bi pak slovenskim državljanima mogla olakšati prelazak granice tako što bi uvažila potvrdu o primljenoj prvoj dozi cjepiva +21 dan od primanja te doze. U suprotnom, više će tisuća Slovenaca za predstojeće ferije (već idućeg tjedna pa i kasnije na ljeto) morati na testiranje prije odlaska u Hrvatsku i prije povratka u Sloveniju. A to bi mnoge od njih moglo odvratiti od dolaska u Hrvatsku.

Također, Hrvatska bi u turističkim špicama krajem travnja i početkom srpnja mogla za strane državljane omogućiti više mjesta za testiranje, posebice vikendom.

Obje države trebale bi omogućiti slobodan prelazak iz zemlje u zemlju svima koji imaju pozitivan test na antitijela, ne mlađi od 14 i ne stariji od 90 dana, što je Hrvatska kao mjeru već imala, ali ju je prije Uskrsa ukinula. Sve to bi znatno smanjilo gužve na mjestima za testiranje brzim i PCR testovima. Također, obje države trebale bi dozvoliti slobodan prelazak granice za članove uže obitelji s istom adresom, mlađim od 18 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom