NORMALIZACIJA

BILI SMO NA GRANICI KAŠTEL-PLOVANIJA: Slovenci jedva dočekali ući u Hrvatsku nakon dva ili tri mjeseca

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Kakva je situacija na granici sa Slovenijom? Na Kaštelu smo za ulazak u Hrvatsku zatekli četiri-pet automobila, uglavnom slovenskih registracijskih oznaka: Kopar, Ljubljana, Novo Mesto...

- Poslovno dolazim. Koje uvjete sam morao zadovoljiti da bi me pustili preko? Samo dokumente o robi koju prevozim i izjavu od naše firme u Umagu koja jamči za mene da postoji poslovni interes. Već dva mjeseca nismo bili ondje, mogli smo, ali sve je bilo zatvoreno, pa nismo imali potrebe, kaže nam muškarac iz Ljubljane.

Pokušali smo doznati mogu li, u praksi, stranci ulaziti samo s potvrdom o rezervaciji smještaja. Međutim, nismo naišli na takve. Očito je još prerano. Dolaze Slovenci, ali ne klasični turisti već oni koji imaju nekretninu u Hrvatskoj. Takvi su mogli ulaziti u zemlju i do sada, uz uvjet samoizolacije 14 dana. Sada više nema ni tog uvjeta.

- Imam kuću u Marušićima, ali dosad nismo mogli doći. Tako da smo prvi put u Hrvatskoj nakon tri mjeseca i jako sam sretna. Nikakvih problema nije bilo na granici, a samo se nadam da neću imati nekakvih problema za nazad, da ne bi morala otići u karantenu kad se vratim. Ostat ćemo do utorka jer u srijedu već radim. Samo da pokosim travu, počistim… I onda ćemo ponovo doći sljedeći vikend, kazala nam je Manja iz Slovenije.

- Iz Postojne idem u Pulu, dvaput sedmično. Na granici moraš imati CMR (teretni list op.n.), pasoš i ostalo što je potrebno. Što se tiče čekanja na granici, nema neke promjene od prošlog tjedna. Zavisi koliko je kamiona i automobila. Na granici uzmu podatke i pičiš dalje, ništa posebno, kazao nam je Miroslav.

- Živim tu preko, u Umagu. Radim u Sloveniji, u Kopru, pa idem sad kući. Svakodnevno putujem. Meni je na granici uvijek isto. Imam papire od firme da radim vani i da nisam u kontaktu s drugim ljudima, kazao nam je prekogranični radnik Alan.

Stiže stariji bračni par.

- Za Pulu idemo. Dole imamo vikendicu. Zadnji put smo bili 9. marta, pa bi bilo sve zaraslo da nam nisu susjedi sređivali okoliš. Ostat ćemo oko mjesec dana. Dokument koji nam je trebao je da smo vlasnici nekretnine, isprintali smo ga preko interneta. To je jednostavno ako znate broj parcele, kazao nam je Sirko Božinoski iz Slovenije.

- Samo gradski đir. Bili smo poslovno u Italiji, u Muggi. Sve je bilo u redu. Na talijanskoj granici je stanje odlično, tamo su karabinjeri, pogledaju papire i to je to. Nema gužve po cesti. Gledali smo po cesti da li ćemo vidjeti koji naš auto, ali nismo vidjeli nijedan, kazao nam je Vodnjanac koji je putovao s gospođom.

- Putujemo i privatno i turistički. Idemo u vikendicu u Sveti Ivan kod Umaga. Nismo bili od trećeg mjeseca, pa smo jedva dočekali. Ostat ćemo samo pet dana, ali vratit ćemo se, kazala nam je Nina iz Ljubljane koja je doputovala sa kćeri. Napomenula nam je da joj je za prelazak granice trebao samo isprint zemljišnog izvatka iz kojeg se vidi da je vlasnica vikendice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter