PULSKI STUDENTI I TZ ZAJEDNO

BRENDIRANJE FAŽANE kao cikloturističke i pet's friendly destinacije

| Autor: Duška PALIBRK
Ilustracija (Neven LAZAREVIĆ)

Cikloturizam danas apsolutno možemo svrstati u tzv. slow travel ili spori i održivi turizam. Održiv je s obzirom da ostavlja minimalni ekološki otisak. S druge strane donosi veću ekonomsku korist lokalnoj zajednici, a cikloturisti pokazuju sve veći interes za upoznavanje lokalne kulture i prirodne baštine. Osviješteni su turisti, kaže prof. Tea Golja

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u suradnji s TZ-om općine Fažana organizirao je webinar na temu "Razvoj destinacijskih proizvoda posebnih oblika turizma - cikloturizam i pet's friendly turistička destinacija". Studenti treće godine studija Kultura i turizam predložili su 10 inovativnih turističkih doživljaja kulturnog i kreativnog turizma u spoju s aktivnim odmorom. Ujedno su promišljali o mogućnostima brendiranja Fažane kao destinacije u kojoj su cikloturisti dobrodošli, kao i gosti koji putuju sa svojim četveronožnim ljubimcima. Sudjelovala je i direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković.

Rastuće tržište

Cikloturizam spada, navela je Golja, u rastući oblik turističkog proizvoda za tržište posebnih interesa.

- To je poseban oblik turizma koji danas apsolutno možemo svrstati u tzv. slow travel ili spori i održivi turizam. Održiv je s obzirom da ostavlja minimalni ekološki otisak po destinaciju. S druge strane omogućuje ostvarivanje većih ekonomskih koristi lokalnoj zajednici, a cikloturisti pokazuju sve veći interes za upoznavanje lokalne kulture i prirodne baštine. Osviješteni su turisti, zaključuje Golja.

Studenti su osmislili inovativne biciklističke rute koje se mogu odvoziti u pola dana, jednom danu, a bilo je i vrlo kreativnih turističkih aranžmana s minimalno tri noćenja poput onog nazvanog "Istra na kotačima" koji uključuje upoznavanje prirodne i kulturne baštine Fažane i okolice uz pauze za gourmet doživljaj Istre. Cikloturisti su korisnici i cikloturističke infrastrukture, smještajnih kapaciteta, ugostiteljske i druge ponude destinacije pa je nužno brinuti o ukupnoj kvaliteti i raspoloživosti. Zato su studenti predložili i posebne menije i jela bogata proteinima u fažanskim restoranima, a nisu izostale ni ideje o smoothy baru i hostelu za mlađe "Ad naturam".

Cikloturisti visoku važnost pridaju, pored prirodne, i kulturnoj baštini destinacije u koju dolaze. Studenti su tako osmislili biciklističke staze/rute - "Istarska tradicija i baština" koja ide od Fažane preko Vodnjana i parka Kažuna gdje se degustiraju proizvodi lokalnih OPG-ova, prema Šalveli pa do Mednjana i Golubova te Batvača uz obilazak maslinika i vinograda i interpretaciju proizvodnje ulja i vina, uključujući obilazak Sv. Foške pa vožnju do Peroja i nazad.

Ruta "Fažana - Brijuni - Fažana" uključuje bicikliranje uz interaktivnu interpretaciju kulturne i prirodne baštine te koncert etno benda uz radionicu plesa koja turistima nudi autentičan etno-folk doživljaj Istre. "Povijest južne istarske obale" tura je koja povezuje Fažanu, Valbandon, Puntiželu i Štinjan uz obilazak utvrde Punta Christo i kratku stanku za predstavu o argonautima te povratak preko Vallelunge, Velog Vrha i Štinjana. Ovo su već pravi samostalni izleti.

"Bike&bed" koncept

Studenti su osmislili i poseban koncept brendiranja destinacije Fažana, smještajnih i ugostiteljskih objekata poštujući visoke standarde "bike&bed" koncepta. Ima cikloturista koji u destinaciju dolaze sa svojim biciklom, ali ima i onih rekreativaca koji vole bicikl iznajmiti. Zato su studenti predvidjeli bike sharing sustav u Fažani s prijedlogom vrste "take and go" bicikli, kao i mogućnost registracije kroz aplikaciju, mrežnu stranicu, terminal ili call centar. Predvidjeli su i "take and go" lokacije, a i način umrežavanja s ostalim destinacijama u blizini.

Nije jednostavno planirati godišnji odmor s kućnim ljubimcem. Ponekad to zahtijeva vrlo velik angažman i puno vremena. Zanimljivo je da svaki četvrti Nijemac na odmor dolazi u društvu svojeg kućnog ljubimca. Tako su studenti predložili model brendiranja turističke destinacije Fažana kao "pet's friendly" destinacije te oznake za sve pružatelje usluga koji će rado i pripremljeno dočekati goste s kućnim ljubimcima. Istražili su kriterije po kojima se certificiraju objekti koji primaju male kućne ljubimce i razvili prijedloge za svaku vrstu smještajnih kapaciteta u Fažani. Predvidjeli su sve što gostu može zatrebati dok boravi na odmoru s kućnim ljubimcem.

Nisu zaboravili ni na marketinšku komunikaciju za takve vrste smještajnih kapaciteta i cijelu destinaciju. Od malog hotela, kampa, apartmanskog naselja pa do privatnog smještaja, o svemu se promišljalo. Argos je prijedlog za naziv inovativnog "pet's friendly" apartmanskog naselja koje gostima nudi smještaj u apartmanima, ugostiteljske, sportsko-rekreativne, zabavne i druge usluge, uključujući i usluge za kućne ljubimce, od osnovnih potrepština, vanjskih i unutarnjih sadržaja, pa do osoblja specijaliziranog za brigu o kućnim ljubimcima. Argos je bio vjerni Odisejev lovački pas pa i sam odabir naziva apartmanskog naselja nije slučajan, pojašnjavaju studenti. Predložili su i Pet’s friendly safari vintage kamp, kojim bi se mogao oživjeti postojeći kamp Pineta u jednom dijelu. "Enjoy with your pets and our sunsets" slogan je kojim bi se mogao promovirati mali hotel koji prima goste s ljubimcima.

Klaster južne Istre

Direktorica Peroković kaže da je TZ Fažane već počeo s aktivnostima brendiranja destinacije kao pet's friendly i to na razini klastera Južne Istre. Dogovoreno je da uključeni TZ-ovi provedu anketno ispitivanje i utvrde stanje u destinaciji, od infrastrukture, preko turističkih subjekata do svega ostalog potrebnog da se destinacija prilagodi turistima koji putuju s kućnim ljubimcima. Već su definirani kriteriji za obilježavanje ugostiteljskih i smještajnih objekata. Iako je korona omela ove planove, od ideje se nije odustalo, već se sve planira uspostaviti za sljedeću turističku sezonu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater