SAVJET STRUČNJAKA

ZAŠTITITE SVOJU PRIVATNOST: Slanje mailova i kršenje GDPR-a

| Autor: Ines BOLKOVAC/FERALIS
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


"Ma jeli to uistinu toliki problem? U stvarnosti? (ne po tom zakonu)" - to je pitanje koje si vjerojatno postavljaju mnogi od vas kojima zaštita podataka možda nije toliko primarna kao što je to nama koji se time bavimo. Međutim, isto može biti razumljivo pitanje sve dok ga ne postavite iz drugog kuta gledišta.

Ministarstvo unutarnjih poslova Velike Britanije proteklog mjeseca objavilo je kršenje osobnih podataka koje se dogodilo slučajnim propustom jer su određene obavijesti slane grupama primatelja putem e-maila, točnije 5 serija po 100 primatelja, na način da su primatelji, odnosno njihove e-mail adrese bile međusobno vidljive - stavljene u cc polje. U tijeku je interna revizija i postupak od strane britanskog nadzornog tijela za zaštitu podatka

Podsjetimo se:

CC - Carbon copy, primatelji se međusobno vide

Ono nam služi za obavještavanje ostalih sugovornika kome je istodobno predmetni mail poslan. To polje koristimo samo kada želimo obavijestiti glavne primatelje (polje TO) te ostale zainteresirane (polje CC) tko sve vidi email komunikaciju.

CBB - Blind Carbon Copy, primatelji se međusobno ne vide

Primatelji se neće prikazati ostalima pa u to polje pišemo adrese sugovornika za koje želimo da ostanu prikriveni.

Više: BBC UK

Predmetni tekst bio je objavljen u grupi Facebook stranice Feralis centar zaštite podataka @feralis.grupa   gdje je jedna od članica postavila pitanje:

"Ma jeli to uistinu toliki problem? U stvarnosti? (ne po tom zakonu)."

To je pitanje koje si vjerojatno postavljaju mnogi od vas kojima zaštita podataka možda nije toliko primarna kao što je to nama koji se time bavimo. Međutim, isto može biti razumljivo pitanje sve dok ga ne postavite iz drugog kuta gledišta.

Probajte se na trenutak pitati se da li bi vam bilo uredu da netko stavi vašu e-mail adresu ili e-mail adresu vašeg djeteta na raspolaganje primjerice, 100, 200 ili 500 drugih vama nepoznatih osoba i da je sve te osobe mogu sata vaše adrese koristiti za razne neželjene namjene?

Uzmite u obzir da vi te osobe ne poznajete kao što ne poznajete niti njihov moral ili namjere i da netko sa možda malo više informatičkog znanja od vas tu istu vašu adresu, adresu djeteta ili druge vama bliske osobe može vrlo lako koristiti kao registracijsku adresu za primjerice, razne porno sajtove, za dostaviti vam tko zna kakve malefične programe i drugo putem kojih će zaraziti vaše računalo ili omogućiti pristup na isti ili će adrese samo koristiti za dostavu raznih promidžbenih, erotskih i drugih materijala koje ne želite dobivati niti želite da ih dobije vaše dijete.

Naravno, ništa od toga ne mora biti a opet može biti sve pa i puno više od toga nego što je ovdje kao banalan primjer navedeno. I tada probajte ponovno postaviti sami sebi pitanje da li vama to predstavlja baš toliki problem, u stvarnosti, ne po "tom zakonu" i da li bi se od toga htjeli zaštiti bez obzira na bilo koji zakon i dobiti ćete zasigurno vrlo precizan i točan odgovor.

"Privatnost - kao što je hrana i zrak - jedan je od osnovnih životnih zahtjeva."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater