Škola budućnosti by STEMI & Infobip powered by A1 Hrvatska

Učenici diljem Hrvatske postat će inženjeri umjetne inteligencije u sklopu projekta Škola budućnosti

| Autor: Glas Istre
Škola budućnosti by STEMI & Infobip powered by A1 Hrvatska

Škola budućnosti by STEMI & Infobip powered by A1 Hrvatska


Škola budućnosti naziv je zajedničkog projekta STEMI-ja i Infobipa kojeg je u ulozi glavnog partnera podržala tvrtka A1 Hrvatska. Glavni cilj projekta je otvoriti polaznicima osnovnih škola prozor u tehnološku budućnost na način da se djeci kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije.

STEMI i Infobip kroz ovaj projekt žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.

„Vizija nam je transformirati mlade iz konzumenata tehnologije u tehnološke stvaratelje. Želimo da posve razumiju tehnologiju kojom su okruženi te da kroz nju kreiraju i inoviraju. Naša je tvrtka usmjerena da učenicima već u osnovnoj i srednjoj školi pruži vrhunsko industrijsko STEAM iskustvo rada na tehnološkim projektima. Zato smo udružili snage s vodnjanskom IT tvrtkom Infobipom kako bismo mladima omogućili izravan doticaj kroz praktični rad s najboljim iz industrije“, poručio je Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Izrada chatbotova i prezentacija radova

Ucˇenici c´e u sklopu projekta u svojim sˇkolama formirati razvojne timove, a pri prvom koraku će istrazˇiti UN-ove ciljeve odrzˇivosti. Zatim c´e odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu rijesˇiti izradom chatbota. Inzˇenjeri tvrtki Stemi i Infobip za ucˇenike će razviti edukacijske materijale i programersko okruzˇenje kroz koje c´e prenijeti vlastito industrijsko iskustvo i znanje po pitanju razvijanja tehnolosˇkih radova. Razvojni timovi c´e na kraju projekta predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja sa sˇirom javnosti, a radovi će se moći i isprobati.

Škola budućnosti by STEMI & Infobip powered by A1 Hrvatska

„Kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije, a tu je Infobip našao sjajnog partnera u STEMI-ju, je od velike važnosti ako želimo dugoročni društveni napredak. Umjetna inteligencija je jedan od glavnih tehnoloških smjerova u Infobipu i jako nam je važno da najmlađe generacije već od malih nogu uče o tehnologiji budućnosti. Upravo se među njima kriju novi lideri i inovatori koji će možda pomoću svojih rješenja zasnovanih na AI-ju našu svakodnevicu učiniti još lakšom i kvalitetnijom“, izjavio je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

Uz mentorstvo Infobipovih inženjera i stručnjaka odabrane škole u sklopu projekta prikupit će najnaprednija znanja i vještine na polju umjetne inteligencije, nakon čega će ih moći prenijeti na najmlađe.

Škola budućnosti by STEMI & Infobip powered by A1 Hrvatska

„Digitalizacija transformira društvo i poslovanje, a u posljednje vrijeme je nezaobilazna okosnica svake industrije. Zbog toga je potrebno djecu učiti naprednim vještinama poput umjetne inteligencije, kako bi od rane dobi bili aktivni pripadnici digitalne generacije, spremni na nove poslove koji ih čekaju u budućnosti. U A1 Hrvatska smo oduvijek bili fokusirani na razvoj digitalnih vještina i novih zanimanja poput data analitičara, specijalista za AI i strojno učenje, stručnjaka za robotizaciju i ta znanja i te vještine želimo dijeliti i sa zajednicom“, izjavio je Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Prijave otvorene do kraja siječnja iduće godine

Zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektu Škola budućnosti na internetskoj stranici www.skolabuducnosti.stemi.education do 31. siječnja 2021. Škola budućnosti krenut će s radom krajem veljače iduće godine, a projekt su, osim glavnog partnera A1 Hrvatska, podržali još Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Bosch i Score Alarm. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementirat će se u preko 40 škola diljem Hrvatske. Završetak projekta očekuje se u svibnju 2021.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum