POVRATAK

NAJAVLJEN TREĆI DIO VELIKE POVIJESNE STRATEGIJE: "Victoria 3" - dosta toga se zna, osim – datuma izdavanja

Konačno stižu dobre vijesti za ljubitelje povijesnih računalnih strategija: nakon dva nastavka, "Victoria" koja dolazi iz razvojnog studija Paradoxa, sprema se za treći dio, nakon 11 godina od drugog nastavka i više od osam godina od zadnje ekspanzije nazvane "Heart of darkness"

| Autor: Mladen RADIĆ
Victoria 3

Victoria 3


Nakon ponešto sušnog razdoblja za ljubitelje povijesnih računalnih strategija, jedna poznata franšiza najavljuje povratak, unatoč tome što datum još nije poznat. Nakon dva nastavka, "Victoria" koja dolazi iz razvojnog studija Paradoxa, sprema se za treći dio, nakon 11 godina od drugog nastavka i više od osam godina od zadnje ekspanzije nazvane "Heart of darkness".

U Paradoxu inače nisu mirovali zadnjih godinu dana pa su početkom rujna objavili "Crusader Kings III", nastavak slavne sage čiji se drugi dio jedno vrijeme mogao potpuno besplatno i u cijelosti (doduše, bez ekspanzija i modova) preuzeti sa Steama. Možda izdavanje treće "Victorije" potakne da na kratko ponude besplatnu verziju nekog od ranijih nastavaka.

Državna blagajna i vlast

Dok su "Križarski kraljevi" kao što im ime kaže smješteni u srednji vijek, "Victoria" se događa u 19. i 20. stoljeću. Kao što samo površno poznavanje povijesti sugerira, vrijeme je to industrijskih revolucija, kolonizacija ali i pojava novih totalitarnih političkih pokreta. Za razliku od nekih drugih igara, "Victoria" je bazirana na stvarnim gospodarskim, društvenim i političkim previranjima toga doba pa poznavanje povijesti nije bilo naodmet. Na početku igre bi igrač jednostavno odabrao neku od postojećih zemalja i nastavio ih voditi, noseći se financijama, gurajući društvene reforme, gradeći infrastrukturu i vojsku, ulažući u znanost ili državnim novcem potičući ekonomiju, sve u skladu s tim vladaju li u toj zemlji, primjerice, liberali, konzervativci, nacionalisti ili kasnije socijalisti i komunisti te fašisti. Kroz odgovore na pitanja i svojevrsne izazove koje bi igra postavila usmjeravala bi se državna politika prema nekoj od ideologija koje bi svoje mjesto pod suncem izborile na izborima, ako bi izbora u toj zemlji uopće bilo jer nisu sve države demokratske. Ukoliko bi vlast osvojila neka stranka koja igraču ne bi bila po volji, moglo je se zamijeniti, ali tek nakon određenog vremena, a što bi ponekad značilo prekasno da se naprave reforme kojima bi se povećale slobode ili napunila državna blagajna. Upravo su ti prihodi razlog zbog kojeg će ponekada biti oportunije dati ruku nekoj autokratskoj stranci ili uopće ne uvoditi demokratske reforme a sve kako bi se ne bi išlo u minus. Pored pune blagajne, uvijek postoji i rizik od nemira radi kojih narod uzima oružje u ruke i ako je vojska slaba, svrgava vlast.

Ratovanje i diplomacija

Posebna priča bilo je ratovanje. Više nije bilo dovoljno sastaviti veliku vojsku i opremiti je oružjem te nonšalantno napasti neku slabiju zemlju, nego se sada moralo imati casus belli i prvo vidjeti što se može napraviti diplomatskim putem. To ne znači da je sve bilo "ljubav i mir". Kao i u stvarnosti, ako bi se više zemalja baš zainatilo da vam prekroje granice, to bi učinili, milom ili silom, imali vi moćne prijatelje ili ne. Opet, zanimljiv je dio kada vi kao vođa nekog velikog carstva, primjerice Otomanskog, odlučite da će vam biti lakše nekoj od osvojenih zemalja pokloniti nezavisnost.

Treći dio "Victorije" Paradox opisuje kao menadžersku igru i opet igrače očekuje da se bace u vode gradnje i trgovine, određivanja poreza i plaća, populacijskih mjera itd. Kako se najavljuje, ratovanje i dalje neće biti jedan od glavnih oslonaca napretka u igri već će i dalje glavnu riječ voditi diplomacija. No, zato će i dalje igrač moći voditi neku od stotinjak nacija u virtualnom razdoblju od sto godina. Ima tu i nekih novosti, pored poboljšane grafike, no za to je najbolje da se strpimo i vidimo. Sudeći prema prvim screenshotovima, i dalje je to ona dobra, stara i zahtjevna "Victoria" koja će namučiti one koje je igraju prvi put.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter