RADIKALAN PRISTUP

REVOLUCIONARAN ČIP KOJI JE NADMAŠIO I SUPERRAČUNALA: Tvrtka Cerebras predstavila CS-1 koji je 10.000 puta brži od GPU-a

Feldman je u intervjuu za VentureBeat rekao da je CS-1 također bio 200 puta brži od superračunala Joule, koje je na 82. mjestu liste 500 najboljih računala na svijetu

| Autor: Tea TIDIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Cerebras Systems i Nacionalni laboratorij za energetsku tehnologiju saveznog Odjela za energetiku objavili su da je sustav tvrtke CS-1 više od 10.000 puta brži od jedinice za obradu grafike (GPU).

U praksi, to znači da neuronske mreže umjetne inteligencije kojima su prije bili potrebni mjeseci, sada se mogu "istrenirati" u nekoliko minuta na Cerebras sustavu.

Cerebras izrađuje najveći svjetski računalni čip, WSE. Proizvođači čipova obično izrezuju "oblatnu" sa silikonskog komada promjera 12 inča za obradu u tvornici čipova. Jednom obrađena, "oblatna" se nareže na stotine zasebnih čipova koji se mogu koristiti u elektroničkom hardveru.

U ovom slučaju Cerebras, koji je pokrenuo osnivač SeaMicroa Andrew Feldman, uzima tu "oblatnu" i od nje pravi jedan masivan čip. Svaki komad čipa, koji se naziva jezgra, međusobno je povezan na sofisticiran način s ostalim jezgrama. Međusobne veze dizajnirane su tako da sve jezgre funkcioniraju pri velikim brzinama kako bi tranzistori mogli raditi zajedno.

Cerebrasov sustav CS-1 koristi čip veličine oblatne WSE, koji ima 1,2 bilijuna tranzistora, osnovne elektroničke sklopke za uključivanje i isključivanje koje su sastavni dijelovi silicijskih čipova. Prvi Intelov 4004 procesor 1971. imao je 2300 tranzistora, a čip Nvidia A100 od 80 GB, najavljen jučer, ima 54 milijarde tranzistora!

Feldman je u intervjuu za VentureBeat rekao da je CS-1 također bio 200 puta brži od superračunala Joule, koje je na 82. mjestu liste 500 najboljih računala na svijetu.

"To pokazuje rekordne performanse", rekao je Feldman. "To također pokazuje da tehnologija vaflnih ljestvica ima primjene i izvan AI-a."

Ovaj čip nastao je kao plod radikalnog pristupa Los Altosa, kalifornijske tvrtke Cerebras, gdje su stvorili silicijsku pločicu s 400.000 jezgri na sebi, umjesto da tu pločicu "narežu" na pojedinačne čipove. Neobičan dizajn uvelike olakšava izvršavanje zadataka jer su procesor i memorija bliži jedni drugima i imaju puno propusnosti za njihovo povezivanje, rekao je Feldman. Ostaje pitanje koliko je pristup široko primjenjiv na različite računalne zadatke.

U članku o rezultatima Cerebrasova rada sa saveznim laboratorijem rečeno je da CS-1 može postići izvedbu koja je nedostižna s bilo kojim brojem centralnih procesorskih jedinica (CPU-a) i GPU-a, koji se oboje često koriste u superračunalima. (Nvidijini grafički procesori koriste se u 70% sadašnjih vrhunskih računala). Feldman je dodao da je to istina "bez obzira na to koliko je veliko superračunalo."

Cerebras se ovog tjedna predstavlja na internetskom događaju za superračunarstvo SC20. CS-1 je pobijedio Jouleovo superračunalo na radnom opterećenju za proračunsku dinamiku fluida, koje simulira kretanje tekućina na mjestima poput karburatora. Izgradnja Joule Superračunala košta desetke milijuna dolara, s 84.000 CPU jezgri raspoređenih na desetke stalaka i troši 450 kilovata energije.

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter