HPL

Umjetna inteligencija uči "jezik tumora" radi bolje dijagnoze

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kompjutorski sustav koji koristi umjetnu inteligenciju da bi naučio “jezik tumora” mogao bi pomoći bržem dijagnosticiranju bolesti, kažu stručnjaci.

Sustav može s velikom točnošću uočiti znakove bolesti u biološkim uzorcima i predvidjeti ishod liječenja. Patolozi trenutno taj posao obavljaju analizirajući pod mikroskopom uzorke tkiva onkoloških bolesnika.

Analiza kompjutorskog sustava o tipu tumora i stupnju bolesti pomaže liječnicima da procijene koja je terapija pacijentu potrebna i koje su njihove šanse za izlječenje.

Međunarodni tim stručnjaka za AI i za tumore, predvođen ekspertima sa sveučilišta u Glasgowu i u New Yorku, razvio je novi sustav nazvan histomorfološko učenje fenotipa (HPL).

Osnova su bile tisuće snimaka visoke rezolucije adenokarcinoma pluća u 452 pacijenta iz baze podataka Nacionalnog instituta za genom tumora iz SAD-a. Također su koristili dodatne informacije o napretku bolesti.

Algoritam je u 72 posto slučajeva točno procijenio šanse za preživljenjem, a patolozi su isti zadatak obavili s točnošću od 64 posto.

Slični omjeri postignuti su i prilikom analize još deset tipova tumora, pokazala je studija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter