ETIČKA PITANJA

Google raspušta savjetodavno vijeće za UMJETNU INTELIGENCIJU

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Google je odlučio raspustiti vijeće za etička pitanja na području umjetne inteligencije nakon negativnih reakcija na izbor pojedinih članova, uključujući zabrinutost zbog moguće diskriminacije manjinskih zajednica.

Vijeće je osnovano prošlog tjedna kako bi izradilo preporuke za Google i druge kompanije i istraživače koji se bave umjetnom inteligencijom, s obzirom na strahovanja javnosti od zloupotrebe novih tehnologija poput prepoznavanja ljudi na fotografijama i filtriranja neželjenog sadržaja na internetskim platformama.

Njegov sastav izazvao je negativne reakcije zbog dvoje članova, izvijestio je internetski portal Vox koji je prvi objavio vijesti o raspuštanju vijeća.

Tako je skupina Googleovih zaposlenika početkom tjedna pokrenula javnu kampanju kako bi potaknula isključenje iz vijeća predsjednice konzervativne Zaklade Heritage Jay Coles James zbog "eksplicitnih stavova protiv tranrodne, LGBTQ i imigrantske populacije".

"Odabirom James Google šalje poruku da njegova verzija 'etike pretpostavlja blizinu vlasti dobrobiti tranzajednice, ostalih pripadnika LGBTQ zajednice i imigranata", stoji u priopćenju grupe "Googleovci protiv transfobije".

Stavovi Kay Coles James u suprotnosti su s Googleovim deklariranim vrijednostima i njihov utjecaj na umjetnu inteligenciju mogao bi u super-pametne strojeve ugraditi diskriminaciju, navela je grupa u priopćenju.

Naveli su da je argument za uključenje James u vijeće bila zastupljenost različitih svjetonazora.

"Postalo je jasno da u trenutnom okruženju ATEAC (Vanjsko savjetodavno vijeće za sofisticiranu tehnologiju) ne može funkcionirati onako kako bismo htjeli. Zato ga raspuštamo i vraćamo se na početak", naveo je u elektronskoj izjavi Googleov predstavnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum