ORNITOLOŠKI KAMP NA LOKVI ROVOZNA

PTICE SELICE LETE NA JUG: U jesenskoj migraciji ptica Učku nadlijeću crvendaći i crnokape grmuše

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Ornitološki kamp Rovozna jedan je od dva hrvatska kampa takve vrste. Kamp na Vranskom jezeru kod Biograda doduše traje nešto duže od učkarskog, započinje već krajem srpnja i završava krajem studenog

Batokljun, Coccothraustes coccothraustes, iz porodice zeba, strogo zaštićena svojta u Hrvatskoj, samo je jedna od oko tisuću ptica koliko ih je u proteklih pedesetak dana uhvaćeno u ornitološke mreže orintološkog kampa na južnom dijelu Učke, u blizini lokve Rovozna, na petstotinjak metara nadmorske visine. Javna ustanova Park prirode Učka u suradnji s Udrugom BIOM već petnaest godina organizira praćenje jesenske selidbe ptica. Pomoću ornitoloških mreža ptice se hvataju i prstenuju. Među pticama koje na lokvu Rovoznu dolete napojiti se i pritom se zapletu u fine niti ptičarske mreže, najbrojniji su crvendaći i crnokape grmuše, pa je ulov poput batokljuna prava poslastica za sve ljubitelje ptičjeg svijeta.

Prsten s jedinstvenim serijskim brojem (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Uoči samog zatvaranja jesenjeg orintološkog kampa, posjetili smo prstenovače i volontere. Vertikalnim ornitološkim mrežama lovili su ptice koje u ovom razdoblju migriraju u toplije krajeve te pritom prikupljali podatke o putovima njihove migracije. Orintološki kamp Rovozna jedan je od dva hrvatska kampa takve vrste. Kamp na Vranskom jezeru kod Biograda doduše traje nešto duže od učkarskog, započinje već krajem srpnja i završava krajem studenog.

Planinski kos

Biljana Ječmenica, stručna suradnica za zaštitu prirode u Udruzi za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba, nevladine strukovne organizacije koja se bavi zaštitom prirode i okoliša kroz biološka istraživanja i popularizaciju prirodnih vrijednosti, zadovoljna je rezultatima. Orintolozi i volonteri izmjenjivali su se u kampu, a Biljana je u njemu boravila dva zadnja tjedna i zatvorit će njegova vrata.

- Od 18. kolovoza kada je kamp otvoren, prstenovano je nešto više od tisuću ptica, a kao i prethodnih godina najbrojniji su crvendaći i crnokape grmuše, to su dvije vrste koje najviše lovimo, kaže Biljana kojoj je u njene četiri godine sudjelovanja u učkarskom kampu najzanimljiviji ulov bio planinski kos. Rijetka je to gnjezdarica u Hrvatskoj, obitava na Risnjaku odakle je ta jedna jedinka vjerojatno i stigla na Učku i zaplela se u mreže.

- Ptice lovimo vertikalnim orintološkim mrežama, ujutro i popodne. Postavljeno je četrnaest mreža dugih po dvanaest metara. Mreže se podižu svaki dan prije zore i obilaze svakih 45 minuta. U 11 sati počinje popodnevna stanka tijekom koje su mreže spuštene. Stanka završava u 16 sati kada se ponovno podižu, te ostaju otvorene do mraka. Ulovljene ptice pažljivo se stavljaju u posebne vrećice, nose u kamp, odredi im se vrsta, po mogućnosti spol. Izmjerimo im krila, izvažemo ih, odredimo indeks masti koji pokazuje koliko je ptica spremna za migraciju, a svaka dobije prsten s jedinstvenim serijskim brojem. Sve se ptice u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene puštaju natrag u prirodu. Ovime se može prvenstveno pratiti trend populacije određenih vrsta, da li se njihov broj smanjuje ili povećava, također i koliko se vrsta zadržava na učkarskom području. Metoda je standardizirana, svake godine kamp se otvara i zatvara u isto vrijeme, kaže Biljana.

Težak pet grama

Prstenovanje ptice poput vatroglavog kraljića, jedne od najmanjih europskih ptica, teškog svega pet grama, malim aluminijskim ili plastičnim prstenom, doista je delikatan posao. Prsten se steže posebnim kliještima, ali tako da ptici ne smeta. Da bi se postalo prstenovač potrebno je imati dozvolu koju izdaje Zavod za orintologiju i Ministarstvo zaštite prirode. Svaki potencijalni prstenovač treba dvije godine biti vježbenik i s mentorom učiti kako prstenovati ptice. Nakon što skupi dovoljno iskustva izlazi na ispit kojeg naravno mora položiti da bi dobio dozvolu.

Rovozna je s godinama postala mjesto okupljanja ornitologa-biologa, ali i svih ljubitelja ptica i prirode. Ovisno o godini, kroz kamp prođe stotinjak volontera. Imaju priliku provesti vrijeme u prirodi, steći nova znanja o pticama i njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama. Većina volontera je iz Hrvatske, a dosta dolaze i stranci. S obzirom da je kamp oglašen i među britanskim birdwatcherima, zadnje dvije godine dosta je popularan među Englezima. O ljepoti boravka na Učki možda najbolje govori podatak da se dio volontera i domaćih i stranih, svake godine ponovno vraća i dovede prijatelje ili članove obitelji kojima je suživot s prirodom, spavanje u šatorima, racionalna upotreba vode i struje iz solarnih panela, slab telefonski i internetski signal i kuhanje na logorskoj vatri i plinu - prava privilegija. Volonterima Goranu Ovaninu i Andreji Španović iz Siska koji već neko vrijeme laički promatraju ptice, glavni motiv dolaska u učkarski kamp, bila je mogućnost upoznavanja ozbiljnijeg načina praćenja ptica.

Uhvaćena u ornitološku mrežu (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Puno je studenata biologije kojima je kamp izvrsna prilika za praktičan rad, mi smo u kampu zatekli tri. Sanjin Hadžalić, apsolvent zagrebačkog PMF-a pripremao se za prstenovački ispit kojemu će pristupiti krajem listopada. Izidora Marković, studentica biologije iz Beograda, u kamp je prvi puta došla prošle godine, a ove se oduševljena, ponovo vratila. Student biologije Hrvoje Pleše iz Križevaca treću godinu volontira u kampu, prijašnjih godina kao volonter, a ove godine ako pripravnik za prstenovača. Osim volontera, u kampu su dobrodošla djeca iz obližnjih osnovnih škola kao i jednodnevni posjetitelji koji do kampa stižu iz pravca Svete Jelene, Brseča ili Mošćeničke Drage.

Ornitološki kamp je jedna od aktivnosti koju Javna ustanova Park prirode Učka, Udruga BIOM i Općina Kršan provode kroz projekt Učka 360° vrijedan 50 milijuna kuna. Upravo je u sklopu ovog EU projekta na Rovozni izgrađena ornitološka postaja kojoj predstoji još samo tehnološki prijem, odnosno uporabna dozvola. Nova orintološka postaja ima spavaonicu za četvero ljudi, dnevnu sobu s kuhinjom, sanitarije nabraja razgovorljivi rendžer, čuvar prirode u Parku prirode Učka Ivan Živadinović.

Ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić kaže kako je središnji dio EU projekta Učka 360° Centar za posjetitelje na Poklonu, jedan od najmodernijih visitor centara u Hrvatskoj koji se europskim sredstvima upravo gradi na poznatom učkarskom prijevoju. Stara zgrada nekadašnjeg peradarnika prenamijenit će se u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna, dok su ostatak osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i projektni partneri, Općina Kršan i Udruga BIOM.

Kreja, azijski žviždak, zlatoglavi kraljić

Kreja (Nucifraga caryocatactes), vrlo rijetko prstenovana ptica, koja pripada porodici vrana, a veličinom je slična šojki, jedan je od zanimljivijih učkarskih ulova. Na Učki je u listopadu 2006. godine po drugi put zabilježena iznimno rijetka vrsta za ornitofaunu Hrvatske: azijski zviždak (Phylloscopus inornatus). Te su godine tamo ulovljena i prstenovana dva primjerka ove vrste.

Najčešće prstenovane ptice na Učki su: crvendaći, kosovi, grmuše, kraljići i sjenice. Od zanimljivosti iz prstenovačkog kampa Rovozna prenesimo da je zlatoglavi kraljić (Regulus regulus) prstenovan u rujnu 2007. godine u Parku prirode Učka, pronađen na proljeće 2008. godine u Švedskoj što znači da je ova najmanja europska ptica prevalila put dulji od tisuću kilometara!

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of