PRIJAVE U TIJEKU

Tradicionalni ornitološki kamp na Učki, u blizini lokve Rovozna: TRAŽE SE VOLONTERI ZA PRAĆENJE PTICA U JESENSKOJ MIGRACIJI

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Najvažnije je da ptice ne budu ozlijeđene tijekom vađenja iz mreža i prstenovanja te stoga aktivnost prstenovanja provode isključivo službeni prstenovači

Udruga BIOM iz Zagreba, nevladina strukovna organizacija koja se bavi zaštitom prirode i okoliša kroz biološka istraživanja i popularizaciju prirodnih vrijednosti, u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka i Udrugom Bioteka, organizira tradicionalni ornitološki kamp na Učki, u blizini lokve Rovozna. Kamp će se, u sklopu EU projekta Učka 360°, održati od 19. kolovoza do 4. listopada. BIOM je upravo otvorio prijave za sve one željne volontiranja i upoznavanja ptica koje nadlijeću Učku tijekom jesenske selidbe.

Određivanje vrste, spola i starosti

Lokva Rovozna popularno je mjesto za odmor brojnih vrsta ptica na početku njihove jesenske selidbe u toplije krajeve. U orintološkom kampu ptice se hvataju pomoću ornitoloških mreža te prstenuju, uzimaju im se dodatne mjere, određuje vrsta, spol i starost te ih se u najkraćem mogućem vremenu pušta natrag na slobodu. Najvažnije je da ptice ne budu ozlijeđene tijekom vađenja iz mreža i prstenovanja te stoga aktivnost prstenovanja provode isključivo službeni prstenovači.

Misija volonterskog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje stanja lokalnih populacija ptica. BIOM-ovci pozivaju volontere, bez obzira na njihovo prethodno znanje i iskustvo, da im u tome pomognu. Jedino što se od njih traži je dobra volja, spremnost na rad i suradnju te poštivanja pravila u radu s divljim životinjama. Zauzvrat volonteri dobivaju opuštajući boravak u prirodi i ugodno multikulturalno druženje uz učenje o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Učke.

Robinzonski život na Učki

Kamp se organizira u zaštićenom području učkarskog parka prirode i pruža brojne mogućnosti aktivnog odmora, planinarenja, biciklizma, istraživanja biljnog i životinjskog svijeta te opuštanja daleko od gradske buke, no sam kamp je pomalo robinzonski. Spavanje je u šatorima. Kuhanje na logorskoj vatri i plinu, svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a sve troškove hrane pokriva organizator. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje ili pomoć pri kuhanju, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da nema hladnjaka, prehrana je često vegetarijanska. Pitka voda iz je iz plastične cisterne, a struja iz solarnih panela samo za sitnu i nužnu električnu opremu, primjerice za punjenje mobitela i fotoaparata.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem obrasca za prijavu na internetskoj stranici Udruge BIOM, na kojoj je dostupno i više informacija o samom kampu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum