JAVNA USTANOVA NATURA HISTRICA

ORNITOLOŠKI REZERVAT PALUD: Ako želite sudjelovati u zajedničkom upravljanju ovim biserom prirode - JAVITE SE

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(JU Natura Histrica)

Među najvažnijim aktivnostima u sljedećih nekoliko tjedana bit će kontaktiranje i suradnja s ljudima, organizacijama i udrugama koje su prisutne na području Paluda, bilo da obavljaju neku djelatnost, provode znanstvena istraživanja ili uživaju u rekreaciji, kupanju i promatranju ptica. Cilj je uspostaviti dijalog i zajednički donijeti rješenja za buduće održivo upravljanje ovim malenim, ali vrlo vrijednim područjem

Nastavljaju se aktivnosti na projektu CREW kojeg provodi Javna ustanova Natura Histrica s ciljem zaštite i veće valorizacije vrijednog prirodnog područja nadomak Rovinja - Paluda, koje je 2001. godine proglašeno ornitološkim rezervatom. Naime, u predstojećem razdoblju nabavit će se i postaviti oprema za praćenje stanja prirodnih vrijednosti i nastaviti s prikupljanjem podataka o području ornitološkog rezervata Palud Palu. Izradit će se i suveniri projekta te započeti izrada tiskanih promotivnih materijala.

Zainteresirani javite se!

Među najvažnijim aktivnostima u sljedećih nekoliko tjedana bit će kontaktiranje i suradnja s ljudima, organizacijama i udrugama koje su prisutne na području Paluda, bilo da obavljaju neku djelatnost, provode znanstvena istraživanja ili uživaju u rekreaciji, kupanju i promatranju ptica.

Cilj je uspostaviti dijalog i zajednički donijeti rješenja za buduće održivo upravljanje ovim malenim, ali vrlo vrijednim područjem. Zato iz JU Natura Histrica pozivaju zainteresirane da se uključe u održivo upravljanje područjem Paluda!

- Sve zainteresirane pozivamo da posjetite naše web stranice, pročitaju više o našem projektu i ispune on-line upitnik kojim će iskazati interes za uključivanje, napominju iz Nature Histrice.

A sama Javna ustanova Natura Histrica u suradnji s tvrtkom Vita projekt d.o.o. iz Zagreba organizirat će niz aktivnosti kako bi se svi zainteresirani mogli uključiti u buduće suradničko upravljanje Paludom. Planira se serija radionica s dionicima na kojima će se razgovarati o načinima moguće suradnje, problemima i mogućnostima.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, ovaj proces započet će se s individualnim kontaktima i sastancima "na daljinu", no čim to prilike omoguće, organizirat će i radionice "u živo".

Međunarodni projekt

Inače Palud-Palu je vrijedno prirodno područje nadomak Rovinja koje je 2001. godine proglašeno ornitološkim rezervatom. Zbog prirodnih vrijednosti šire područje Paluda je zaštićeno u kategoriji značajnog krajobraza, a k tome je i dio ekološke mreže Republike Hrvatske. Sve to upućuje na visoku vrijednost ovoga prostora. Palud privlači i brojne posjetitelje koji dolaze promatrati njegov ptičji svijet ili uživati u nekoj od njegovih prekrasnih plaža. Osim ptičjeg svijeta, Palud obiluje raznolikim staništima, zanimljivim biljnim i životinjskim vrstama te ostacima kulturne baštine, a na njegovoj se obali mogu naći i tragovi stopa dinosaura.

Kako bi se Palud bolje upoznao, očuvale njegove vrijednosti i njime održivo upravljalo na zadovoljstvo svih korisnika prostora, Javna ustanova "Natura Histrica" uključila se u ovaj međunarodni projekt koordiniranog upravljanja vlažnim područjima u Italiji i Hrvatskoj pod nazivom CREW (Coordinated Coordinated Wetland Management in Italia – Croatia Cross Border Region). Projekt se financira iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska, a u njemu sudjeluje sedam projektnih partnera, četiri talijanska i tri hrvatska, a uz Naturu Histricu, to su "Natura Jadera", Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Javna ustanova "Priroda dubrovačko-neretvanska". Ukupna vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura, od čega za JU Natura Histrica pripada 201 tisuću eura. Europska unija sufinancira 85 posto prihvatljivih troškova, a ostatak sredstava osigurala je Istarska županija.

Zaštita i obnova bioraznolikosti

Projekt CREW provodi se od prosinca 2018. godine, a predviđeni završetak je svibanj 2021. godine. Projektom će se oformiti stručni tim za praćenje podataka ekosustava u obalnim vlažnim (močvarnim) područjima i tako doprinijeti unapređenju zaštite njihove biološke raznolikosti. Kroz projekt će se također razmjenjivati iskustva dobre prakse upravljanja vlažnim (močvarnim) područjima, izraditi koordinirana metodologija te zajednička strategija za njihovo upravljanje. Projekt će svojim aktivnostima probuditi svijest javnosti o vrijednosti očuvanja stabilnosti ekosustava.

Opći cilj projekta je doprinijeti zaštiti i obnovi bioraznolikosti vlažnih staništa u Hrvatskoj i Italiji, kroz koordinirano djelovanje i poboljšano upravljanje, što će se postići definiranjem zajedničkih prioriteta i prekogranične strategije, uz upotrebu alata pod nazivom Wetland Contract, koji podrazumijeva šire uključivanje dionika na određenom području.

Zabilježeno 235 vrsta ptica

Palud se nalazi južno od Rovinja, na samoj obali mora, koja predstavlja njegovu južnu i zapadnu granicu. Zauzima površinu od 227 hektara, od čega je vodene površine oko 18 hektara. Središnji dio rezervata zauzima močvara. Okružena je primorskom vazdazelenom šumom i makijom u kojoj prevladava hrast crnika, a s morem je povezana oko 200 metara dugim umjetnim kanalom.

Prodiranje morske vode prirodnim putem u močvaru, gradacija saliniteta u močvari od sjevera prema jugu i drugi čimbenici, uvjetuju visok stupanj bioraznolikosti. Područje se doista odlikuje izrazitom raznolikošću te je dosad zabilježeno oko 235 vrsta ptica, od čega su najbrojnije močvarice koje se na Paludu zadržavaju u vrijeme gniježđenja i zimovanja, a često se bilježe zanimljive vrste prilikom migracija, npr. bukoč, plamenac i druge. Unutar granica rezervata nalaze se i vrijedna arheološka i povijesna nalazišta, a na samoj obali mora vidljivi su i ostaci stopa dinosaura.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini