UZ SVJETSKI DAN SLONOVA

Edukativna akcija u Safari parku Nacionalnog parka Brijuni: DAMIR URBAN "URUČIO" SLONICI LANKI POSEBNU TORTU OD MEKINJA

Slonica Lanka na Brijune je stigla kao dar indijske premijerke Indire Gandhi 1972. godine te je trenutno jedini, posljednji slon u Republici Hrvatskoj i jedan od najdugovječnijih slonova na svijetu

| Autor: Glas Istre


Na Svjetski dan slonova posjetitelji Nacionalnog parka Brijuni mogli su saznati mnoge zanimljivosti o svakodnevici najpoznatijeg stanovnika Safari parka na Velikom Brijunu, slonice Lanke, o njezinoj prehrani, odnosu s timariteljima i drugim životinjama, njezi i skrbi te općem stanju, kao i o načinima očuvanja slonova u zatočeništvu i u prirodi.

Svježa i kuhana hrana

Timaritelji, djelatnici Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, uz interakciju s posjetiteljima i odgovarajući na njihova pitanja, prezentirali su prilagođene uvjete prostora slonice Lanke, specifičan režim prehrane koja uključuje svježe voće i povrće, bilje, vitaminsko-mineralne dodatke te raznoliku kuhanu hranu, a potom i takozvane enrichment programe, s uključenim raznim pomagalima za razonodu, vježbanje i fizičku kondiciju. Posjetitelji su se, uz nadzor timaritelja, i sami mogli okušati u hranjenju Lanke. Prigodom Svjetskog dana slonova dobila je i posebnu tortu od mekinja, koju joj je "uručio" glazbenik Damir Urban.

Slonica Lanka u Nacionalnom parku Brijuni

Ravnatelj JU NP Brijuni dr.sc. Marno Milotić podsjeća da je slonica Lanka na Brijune stigla kao dar indijske premijerke Indire Gandhi 1972. godine te je trenutno jedini, posljednji slon u Republici Hrvatskoj i jedan od najdugovječnijih slonova na svijetu.

- Najomiljeniji je stanovnik Safari parka, gdje je provela većinu svog životnog vijeka. Emotivno je vezana za ovaj prostor, a Javna ustanova omogućila joj je vrhunsku njegu potrebnu za njezinu dobrobit. Ustanova joj svake godine poboljšava životne uvjete i način skrbi u skladu s novim znanstvenim saznanjima, u suradnji s hrvatskim i europskim stručnjacima, ističe Milotić.

Torta za slavljenicu

Kaže da u NP Brijuni žele Lanki omogućiti još bolji i luksuzniji životni prostor, što uključuje širenje nastambe te dogradnju i uređenje novog bazena i pješčanika, što je plan za buduće razdoblje. Stoga su, nakon nedavnih mnogih upita aktivista i udruga za zaštitu životinja, pokrenuli inicijativu za zajedničku akciju "Za slonicu Lanku" s namjerom da svi zajedno, s istim ciljem, omoguće Lanki bolje i kvalitetnije uvjete življenja. Svi koji su voljni pomoći realizaciji ovog započetog projekta mogu uplatiti donaciju na račun Zagrebačke banke IBAN HR0523600001101435571 s napomenom "za slonicu Lanku". Ustanova će objaviti svaku donaciju i imena donatora te osigurati dokaz donatoru za namjenski uložen novac.

Barem 80 kg hrane dnevno

U prirodi slonovi žive u prašumama Indije, na Šri Lanki, Borneu i Sumatri. Mužjaci mogu doseći težinu od šest tona, što ih čini najvećim kopnenim sisavcima na svijetu. Usprkos njihovoj impresivnoj veličini, hod im je tih i lagan zahvaljujući elastičnom tkivu mekome poput jastučića ispod rožnate ploče u stopalu. Svojom surlom mogu opipavati, njušiti, disati, a po potrebi i trubiti. Dnevno moraju pojesti barem 80-ak kilograma biljne hrane, a jednim srkom rila upiju 6-10 litara vode, što im omogućava da popiju i do 200 litara vode odjednom, pojašnjavaju iz NP Brijuna.

Slonica Lanka u Nacionalnom parku BrijuniSlonica Lanka u Nacionalnom parku Brijuni

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum