TITO JU JE DOBIO NA POKLON

BRIJUNSKA SLONICA LANKA POSLJEDNJI JE SLON U HRVATSKOJ I JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH NA SVIJETU Prijatelji životinja zabrinuti su za njeno stanje i tretman. "Hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza". Reagirala je Uprava nacionalnog parka

| Autor: Glas Istre
Slonica Lanka (Foto JU NP Brijuni)

Slonica Lanka (Foto JU NP Brijuni)


Udruga Prijatelji životinja alarmirala je javnost o tretmanu slonice Lanke, jednog od zaštitnih znakova Nacionalnog parka Brijuni.

Prijatelji životinja u svom su pismu naveli da Lanka "živi u malom kavez, u kojem se nalazi od svog dolaska prije više od 40 godina kad ju je Tito dobio na poklon, te da nema mogućnost prikladnog kretanja".

- Vidno se jedva održava na rubu zdravog razuma: hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza, odbija susret s posjetiteljima… Nakon gubitka svog životnog druga Sonija prije 11 godina, ostala je sama i teško je zamisliti kakve sve bolove i patnju boravak u samici uzrokuje jednoj tako društvenoj i osjećajnoj životinji poput nje.

Više puta su apelirali na upravu NP Brijuni kako bi ih potaknuli da Lanku presele u utočište za slonove. Imali smo čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals koji bi financijski i logistički pomogli oko transporta. Postoji utočište za slonove u Francuskoj Elephant Haven u koji bismo je mogli preseliti, no uprava parka nema planova niti volje za tim.

Zakonski im se ništa ne može jer zadovoljavaju uvjetima Pravilnika o zoološkim vrtovima, no problem je što je Pravilnik star 15 godina i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Također smo apelirali na Ministarstvo poljoprivrede da donesu novi Pravilnik jer se već jako kasni sa time, pa trenutno čekamo njihov odgovor, napisali su, između ostalog prijatelji životinja.

Tim povodom oglasili su se i iz Javne ustanove Nacionalni park Brijuni. Oni pak tvrde da je "grupa aktivista zainteresirala velik broj građana nažalost krivim, zastarjelim i netočnim informacijama".

"Slonica Lanka ima redovnu veterinarsku kontrolu i nadzor, izvrsne uvjete te svakodnevnu njegu. Na njenom programu njege i skrbi sudjeluju najbolji i najznačajniji, osim hrvatskih, i europski stručnjaci veterinarske medicine koji su i specijalizirani za brigu o slonovima. Takva njega zahtijeva posebno prilagođene uvjete prostora i svakodnevne prehrane, sa specifičnim režimom prehrane koja se sastoji od svježeg voća i povrća, bilja, vitaminsko-mineralnih dodataka te raznovrsne dodatne kuhane prehrane.

Osim toga, Lanka je u svakodnevnoj interakciji s drugim životinjama te u posebnoj brizi timaritelja koji s njom imaju enrichment programe, s uključenim mnogobrojnim i raznovrsnim pomagalima za razonodu, vježbanje i fizičku kondiciju. Aktivnosti timaritelja za dobrobit Lanke uključuju redovito tuširanje, čišćenje i pranje, brigu o stopalima, njenoj koži, svakodnevnim tjelesnim pregledima, potom čišćenje i održavanje vanjskog i unutarnjeg dijela nastambi prilagođenih ljetnim i zimskim uvjetima.

Osim što su timaritelji u cjelodnevnoj interakciji sa slonicom, dio programa uključuje i interakciju s posjetiteljima. U program skrbi ulaze i programi puštanja glazbe na koje ona vrlo pozitivno reagira. U sklopu njene nastambe postavljeni su raznorazni osvježivači za tuširanje – špricaljke te pojilice, kao i pristup bazenu i pomagalima za razonodu, stupovi za češkanje i slično.

Ustanova je podložna raznoraznim inspekcijskim nadzorima i briga o slonici u skladu je sa svim aktualnim zakonskim i podzakonskim aktima.

foto

(Foto JU NP Brijuni) 

Glede nedavnih mnogobrojnih upita aktivista i udruga za zaštitu životinja, temeljem brige o slonici Lanki, potrebno je napomenuti da Javna ustanova izrazito vodi računa o potrebama slonice. Premještanje takve životinje koja je odavno dio obitelji Nacionalnog parka te koja je provela cijeli svoj životni vijek u prostoru Nacionalnog parka je nedopustivo i uzrokovalo bi nepopravljivu štetu za njeno mentalno i fizičko zdravlje. Slonica je cijeli svoj životni vijek provela u prostoru za koji je emotivno vezana te ne može funkcionirati u teškim prirodnim okruženjima niti samostalno opstati hranjenjem u prirodi. Ne može je prihvatiti drugo „krdo“ niti bi Ustanova dopustila da bude u socijalizaciji s drugim slonovima koji su oslobođeni iz zatočeništva, kao što su cirkusi i slično, jer takve životinje pokazuju agresivno ponašanje što bi moglo ugroziti jednu takvu jedinku kao što je slonica Lanka.

Napominjemo da ona nije cirkuski slon, Lanka je svoj životni vijek provela okružena dobrom brigom i vrhunskom njegom za njezinu dobrobit. Njezino premještanje na novi teritorij u njezinoj kasnoj životnoj dobi uzrokovalo bi stres, mentalne i emocionalne probleme, što bi u konačnici imalo tragične posljedice. Lanku prate stručnjaci već godinama i nitko nikada nije predložio da se ona izmjesti s otoka ili da joj se nakon uginuća Sonyja dovede novi partner, jer se radi o sada već starijoj životinji koja bi teško prihvatila društvo drugih slonova. Slonica Lanka je trenutno jedini i posljednji slon u Hrvatskoj, jedan je od najdugovječnijih slonova u svijetu i svakako je stoga izuzetno bitno da skrb i briga o njoj budu prioritet ne samo Ustanove već i Hrvatske države i društva u cjelini.

Budući da Ustanova svake godine poboljšava uvjete za slonicu, važno je napomenuti da slonica nije ni u približno istim uvjetima kakvima je bila kada je prvi puta došla na otok Veli Brijun, te kada je dijelila trećinu sadašnjeg prostora sa slonom Sonyjem. Godinama su poboljšavani uvjeti i tehnologija njege sukladno smjernicama europskih stručnjaka za slonove u suradnji sa zoološkim vrtovima u Zagrebu, Ljubljani, Beču i Londonu.

Za trenutni prostor nastambe Lanke možemo slobodno reći da je vrlo dobar, dakako, željni smo joj omogućiti i još bolji i luksuzniji. Poboljšanje uvjeta uključuje poboljšanje i još veće proširenje prostora nastambe, dogradnju i uređenje novog bazena te dogradnju i uređenje novog pješčanika, što je i plan za buduće razdoblje te je možda sada pravo vrijeme da uz pomoć aktivista, udruga za zaštitu životinja i građana pokrenemo zajedničku akciju „Za slonicu Lanku“ kojom se nadamo da ćemo, svi zajedno, s istim ciljem, omogućiti Lanki čak i bolje i kvalitetnije uvjete življenja. Svi koji su voljni pomoći u daljnjem poboljšavanju njenih uvjeta i realizaciji ovog započetog projekta mogu izvršiti uplatu na račun Zagrebačke banke IBAN HR0523600001101435571 s napomenom „za slonicu Lanku“. Ustanova će javno i transparentno objaviti svaku donaciju i imena donatora te osigurati dokaz donatoru za namjenski utrošena sredstva", ističu iz Nacionalnog parka Brijuni.

Slonovi Lanka i Sony, koji je uginuo prije 11 godina, davno su iz Indije stigli na Brijune. Naime, Indira Gandhi darovala ih je Josipu Brozu Titu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum