IVAN BALAŽEVIĆ

Izlaže u galeriji umaškog MMC-a: Čudo u Umagu

| Autor: Sanja BOSNIĆ

U galeriji MMC-a Grada Umaga traje "proljetno čišćenje" u izloženim akrilima na platnu slikara Ivana Balaževića a nastalim u periodu od 2017. godine do danas.

Višedesetljetni slikarski put doveo je ovog riječkog autora do novog likovnog izričaja u kojem istodobno i usporedno tka na više razboja, pojasnio je prilikom otvorenja izložbe Berislav Valušek likovni kritičar i autor predgovora u izložbenom katalogu "Čudo u Umagu" približivši posjetiteljima autorove različite motivske pobude-inspiracije kao što su mediteranska flora (palma, čempres, lavanda, bor…), zatim cvijeće ili laterna magica (lat., čarobna svjetiljka). Svi eksponati nastali su kao slikarska elaboracija koji u svom likovnom sadržaju kombiniraju grafizme, izdužene vrpčaste površine i veće obojane plohe s dominantnim udjelima žute, plave i zelene boje koja se u galeriji MMC-unijela dašak proljeća i proljetnu razigranost.  

Razmahani kist

- U biti, na izloženim slikama Balažević istražuje ono što je zagrebački slikar Ivo Šebalj nazivao ''proširivanje motiva'' i/ili ''svijet zbivanja slike'', gdje se razmahanim kistom vođeni pogled ne zaustavlja na svom primarnom objektu interesa, već se razgrađuje i proširuje na cijelu površinu zadane plohe platna, istaknuo je Valušek. U oku promatrača na taj se način gubi jedno i jedino čvrsto uporište te se zor razastire do rubova, pretvarajući središnji motiv u tek jedan od slikarski ravnopravnih elemenata grafičkih, kolorističkih i oblikovnih izvedbi i razrješenja.

Na sljedećoj značenjskoj razini pak, o nastalim radovima može se govoriti kao asocijativnoj apstrakciji, o dekonstrukciji figurativnog do neprepoznatljivosti apstraktnog, na način kasnog Cézannea, naglasio je Valušek. Sam je autor tu svoju umjetničku činidbu nazvao ''proljetnim čišćenjem'' i željom za sublimiranjem motiva te stvaranjem idealne slike koja ovakvom primjenom likovnih sredstava iskazuje bit motivske koncentracije.

Čarolija slikarstva

Time je ''čarobna svjetiljka'' u nastalim radovima prepoznata i kao Wunderkammern (njem., ormari čuda) u nastojanju da se čarobno i čudesno pretvori u čaroliju slikarstva, u nešto što je samorazumljivo, samospoznatljivo, ali očuđeno – u nešto što je već milenijima slatki san i noćna mora svim umjetnicima, ali kad se obistini onda postaje "čudo" poput ovoga koje se ukazalo na izložbi u Umagu. Izložba, na čijem je otvaranju govorila i Sanja Benčić, voditeljica galerije MMC-a, može razgledati do 6. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini