Odlazak legende talijanske televizije

Maurizio Costanzo: "Ne vjerujem nikome tko kaže da nikada nije napravio nijednu pogrešku"

Costanzo je postao jedno od najprepoznatljivijih talijanskih televizijskih lica, iako je televizija bila samo jedan od medija u kojem je pokazivao svoj talent. Ipak, možda nije pretjerano reći da Maurizio Costanzo ne bi bio Maurizio Costanzo da nije bilo... Maurizija Costanza, odnosno talk showa koji je vodio i koji je nosio njegovo ime. Već prije etablirani novinar i voditelj postigao je s ovom emisijom nešto čime se rijetko tko može podičiti, stvorivši svoju najpoznatiju, najslavniju i najdugovječniju televizijsku emisiju, "Maurizio Costanzo Show"

| Autor: Mladen RADIĆ
Maurizio Costanzo Show

Maurizio Costanzo Show


U Rimu je u 84. godini preminuo Maurizio Costanzo, novinar, TV voditelj, pisac, scenarist. Vijest koju je objavio njegov ured za odnose s javnošću prenijela je između ostalog na svojim stranicama talijanska državna televizija RAI, nazivajući ga "spomenikom talijanske televizije, jednim od najpoznatijih i najomiljenijih lica malih ekrana". Ponekada se, kada se radi o sjećanju na netom preminule, namjerno pretjeruje, no kada su u pitanju lik i djelo Maurizija Costanza, tu pretjerivanja nema. Uz Pippa Bauda, Mikea Bongiorna i još neke, Costanzo je postao jedno od najprepoznatljivijih talijanskih televizijskih lica, iako je televizija bila samo jedan od medija u kojem je pokazivao svoj talent.

Pravi medijski brend

No, do tog statusa nepatvorene legende nije došao preko noći već upornim radom. Za razliku od nekih instant zvijezda, ovaj rođeni Rimljanin oduvijek je želio biti novinar i tome se potpuno posvetio. Na koncu je postao više od novinara i lica s TV ekrana, iako mu je upravo televizija omogućila da postane ne samo lik iz medija, nego pravi medijski brand.

S 18 godina postao je izvjestitelj rimskih novina Paese Sera, a sa samo 22 godine imenovan je glavnim urednikom rimske redakcije tjednika Grazia. Nekoliko godina kasnije debitirao je kao radijski autor, a 1966. bio je koautor teksta pjesme "Se telefonando", koju je napisao zajedno s Ghigom De Chiarom, uz glazbu Ennija Morriconea, a koju je uspješno otpjevala Mina. Zanimljivo je da je Costanzo također sukreator lika Fracchije, kojeg je glumio i proslavio Paolo Villaggio. Autor je nekoliko kazališnih djela, pisao je scenarije i za četiri filma Pupija Avatija, a sudjelovao je i u izradi scenarija za film "Poseban dan" Ettorea Scole u kojem glume Sophia Loren i Marcello Mastroianni.

Ipak, možda nije pretjerano reći da Maurizio Costanzo ne bi bio Maurizio Costanzo da nije bilo... Maurizija Costanza, odnosno talk showa koji je vodio i koji je nosio njegovo ime. Već prije etablirani novinar i voditelj s ovom emisijom postigao je nešto čime se rijetko tko može podičiti, stvorivši svoju najpoznatiju, najslavniju i najdugovječniju televizijsku emisiju, "Maurizio Costanzo Show". Ta emisija trajala je 40 godina, imala oko 4500 epizoda i u njoj je Costanzo razgovarao s oko 55 tisuća gostiju. Da se dijeli Oscar za predanost, Costanzo bi ga primio u trajno vlasništvo. Intervjuiravši pritom sve i svakoga, ali ne baš bilo koga. Kroz njegov salon prošla su imena od Vittorija Sgarbija do Nika Novecenta, od Valerija Mastandree do Rickyja Memphisa. U istoj emisiji znao je ugostiti slavnu manekenku Claudiju Schiffer i talijanskog političara Rocca Buttiglionea i to je bilo normalno, logično i pametno jer Costanzu nisu trebali skandali da bi na sebe i svoje brkove privlačio pažnju. On nije bio Jerry Springer.

Brkovi, tamno odijelo s prslukom i plava košulja bez kravate bili su izgled s kojim je uvijek ulazio u talijanske domove.

Na čelu borbe protiv mafije

Godine 1978. vratio se tiskanom novinarstvu i započeo suradnju s Rizzolijem, preuzevši vođenje tjednika La Domenice del Corriere. Sljedeće godine imenovan je direktorom novih popularnih novina L'Occhio iz kojih je dao ostavku '81. nakon što je bio upleten u skandal lože P2 kada se našao na listi njenih članova. Costanzo je to nazvao "velikom pogreškom", ali, dodao je "pogreške su dobre za vas i čine da rastete. Ne vjerujem nikome tko kaže da nikada nije napravio nijednu". Nekoliko godina kasnije osnovao je produkcijsku kuću Fortuna Audiovisivi i od tog trenutka počeo se izmjenjivati u vođenju radijskog i televizijskog programa.

Vezan odnosom poštovanja i prijateljstva sa sucem Giovannijem Falconeom koji je gostovao u njegovim emisijama, Costanzo je uvijek bio na čelu borbe protiv mafije. Nakon ubojstva Libera Grassija, samo mjesec dana kasnije, on i Michele Santoro pokrenuli su Rai-Fininvest maraton protiv mafije. Nezaboravna je scena u kojoj Costanzo spaljuje majicu s natpisom "Mafia made in Italy". Izgleda da je ta poruka došla do primatelja, ali ne na pravi način - 14. svibnja 1993. Fiat Uno napunjen s 90 kilograma TNT-a eksplodira u Rimu u ulici Ruggero Fauro dok pokraj njega prolazi automobil u kojem su bili Costanzo i njegova supruga Maria De Filippi, no ostaju neozlijeđeni.

Costanzo je bio zaljubljenik u nogomet i veliki navijač Rome, te je u lipnju 2021. prihvatio ulogu komunikacijskog savjetnika ovog kluba da bi krajem veljače 2022. dao ostavku, požalivši se da nije bio informiran o aktivnostima tvrtke. Ipak, isticao je da će uvijek biti vjeran crvenoj i žutoj boji kluba.

U privatnom životu ženio se četiri puta: 1963. oženio je Lori Sammartini, no deset godina kasnije već je bio u drugom braku s novinarkom Flaminijom Morandi. Četrnaest godina kasnije oženio se televizijskom voditeljicom Martom Flavi i konačno 28. kolovoza 1995. oženio svoju sadašnju suprugu Mariju De Filippi koju je upoznao 1989. godine. "Rekao sam da želim pronaći ženu u čijoj ću ruci umrijeti i našao sam je", rekao je u nedavnom intervjuu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater