GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: THE OUTLAW CHEF

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Rižoto "alla sipa surfer"

| Autor: The Outlaw Chef


Evo ga! Jutro je... otvaram brzo oči, i vrlo polako ustajem iz kreveta... sjedim još koji minut na rubu... rubu kreveta i razmišljam... tko zna što ću danas kuhati... znaju li to sve druge domaćice ovog grada? ...ja ne znam... sjedam za šank: "iiiIIIiiiššš!!!!!" ...iritantan jutarnji zvuk mašine za kavu, psihodelična je, ali radi izvrstan espresso...

Nekoliko minuta kasnije okrećem ključ svoje oldschool Alfe: "VroOom!"

...zgrada tržnice... draga lica... Renato, capo od tržnice, Boris the ribar i ostali... pričamo, nazdravljamo, ispijamo...

"Što ima na ribarnici?"

"Stigle su sipe"

Dakle danas u "official kuhinji tržnice" pravimo rižoto od sipa uz pomoć učenika ugostiteljske škole iz Rovinja: Renatom i Rayanom , njihovim strpljivim profesorom koji ih odlično podučava, uz blagoslov njihovog ravnatelja signor Emila...

Rižoto alla sipa surfer by The Outlaw Chef

Ej! Čekaj malo, a gdje su ljudi s radija?! ...gdje su antene? Mikrofoni? Zaboravili su me... hahahahah!

Nema veze, idemo dalje, dakle... Kuhamo!

Rižoto alla sipa surfer by The Outlaw Chef

Sastojci za 4 osobe:

1 kg sipa

4 mrkve

0,5 kg prokule

glavica češnjaka

stručak peršina

3 dcl maslinovog ulja

1,5 dcl malvazije

0,3 dcl domaće rakije

prstohvat listića ružmarina

prstohvat soli

dva prstohvata crnog papra mljevenog

4 šake riže

Složenost: gotovo uvijek napišem srednje zahtjevno, pa tako i sada.

Priprema:

Na dvije ploče stavimo paralelno jedan poluduboki lonac i jednu tavu.

Dno lonca i tave prekrijemo maslinovim uljem i prstohvatom krupne morske soli pa čekamo da se u loncu i tavi ulje zagrije...

Nakon toga u lonac ubacimo 4 šake riže, pa ju na laganoj vatri tostiramo.

U tavu prvo stavimo pržiti mrkvu narezanu na kolutiće, pa kada dobije mjestimice smećkastu koricu i bude na pol pečena ubacimo ju u lonac s rižom koju tostiramo i konstantno miješamo...

Zatim po istome principu u tavu ubacimo kolutiće poriluka, prokulu narezanu na polovice pa kad bude na pol pečena sa smeđkastom koricom sve ubacimo u lonac s rižom i sve odmah podlijemo s 1,5 dcl malvazije... uz kostantno miješanje, na laganoj vatri... pa kad vino ishlapi dodamo 2,5 dcl vode i miješamo...

Istovremeno, u tavu u kojoj smo pržili povrće dodamo sipu izrezanu na trakice pa kad nakon 7 do 8 minuta prženja dobije smećkastu koricu dodamo sitno nasjeckan češnjak, prstohvat papra i jušnu žlicu sitno nasjeckanih listića ružmarina.

Sve ovo polijemo s 0,3 dcl rakije, zapalimo i kad se plamen ugasi stavimo u lonac s rižom i povrćem uz kostantno ali lagano miješanje...

Dodamo još 2 dcl vode, pa kad voda ishlapi sve još jednom polijemo maslinovim uljem, posolimo prstohvatom krupne morske soli, lagano pomiješamo, maknemo s izvora topline, pustimo da odstoji 5 minuta, pa zatim poslužimo! Dobar tek građanke i građani... domaćice i domaćini!

The Outlaw Chef

Recept by The Outlaw Chef

Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...

Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater