Evo ga! Jutro je... otvaram brzo oči, i vrlo polako ustajem iz kreveta... sjedim još koji minut na rubu... rubu kreveta i razmišljam... tko zna što ću danas kuhati... znaju li to sve druge domaćice ovog grada? ...ja ne znam... sjedam za šank: "iiiIIIiiiššš!!!!!" ...iritantan jutarnji zvuk mašine za kavu, psihodelična je, ali radi izvrstan espresso...
Nekoliko minuta kasnije okrećem ključ svoje oldschool Alfe: "VroOom!"
...zgrada tržnice... draga lica... Renato, capo od tržnice, Boris the ribar i ostali... pričamo, nazdravljamo, ispijamo...
"Što ima na ribarnici?"
"Stigle su sipe"
Dakle danas u "official kuhinji tržnice" pravimo rižoto od sipa uz pomoć učenika ugostiteljske škole iz Rovinja: Renatom i Rayanom , njihovim strpljivim profesorom koji ih odlično podučava, uz blagoslov njihovog ravnatelja signor Emila...
Ej! Čekaj malo, a gdje su ljudi s radija?! ...gdje su antene? Mikrofoni? Zaboravili su me... hahahahah!
Nema veze, idemo dalje, dakle... Kuhamo!
Sastojci za 4 osobe:
1 kg sipa
4 mrkve
0,5 kg prokule
glavica češnjaka
stručak peršina
3 dcl maslinovog ulja
1,5 dcl malvazije
0,3 dcl domaće rakije
prstohvat listića ružmarina
prstohvat soli
dva prstohvata crnog papra mljevenog
4 šake riže
Složenost: gotovo uvijek napišem srednje zahtjevno, pa tako i sada.
Priprema:
Na dvije ploče stavimo paralelno jedan poluduboki lonac i jednu tavu.
Dno lonca i tave prekrijemo maslinovim uljem i prstohvatom krupne morske soli pa čekamo da se u loncu i tavi ulje zagrije...
Nakon toga u lonac ubacimo 4 šake riže, pa ju na laganoj vatri tostiramo.
U tavu prvo stavimo pržiti mrkvu narezanu na kolutiće, pa kada dobije mjestimice smećkastu koricu i bude na pol pečena ubacimo ju u lonac s rižom koju tostiramo i konstantno miješamo...
Zatim po istome principu u tavu ubacimo kolutiće poriluka, prokulu narezanu na polovice pa kad bude na pol pečena sa smeđkastom koricom sve ubacimo u lonac s rižom i sve odmah podlijemo s 1,5 dcl malvazije... uz kostantno miješanje, na laganoj vatri... pa kad vino ishlapi dodamo 2,5 dcl vode i miješamo...
Istovremeno, u tavu u kojoj smo pržili povrće dodamo sipu izrezanu na trakice pa kad nakon 7 do 8 minuta prženja dobije smećkastu koricu dodamo sitno nasjeckan češnjak, prstohvat papra i jušnu žlicu sitno nasjeckanih listića ružmarina.
Sve ovo polijemo s 0,3 dcl rakije, zapalimo i kad se plamen ugasi stavimo u lonac s rižom i povrćem uz kostantno ali lagano miješanje...
Dodamo još 2 dcl vode, pa kad voda ishlapi sve još jednom polijemo maslinovim uljem, posolimo prstohvatom krupne morske soli, lagano pomiješamo, maknemo s izvora topline, pustimo da odstoji 5 minuta, pa zatim poslužimo! Dobar tek građanke i građani... domaćice i domaćini!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.