Krumpir! Na prvu sasvim obična, uobičajena i dosadna namirnica... ali zato na drugu... he, he, he... koje li ispaljene , kompleksne i s burnom prošlosti biljke! Taj frajerski gomolj došao je do nas u Europu prije četiristotinjak godina iz Južne Amerike, zapravo iz planinskih predjela Perua.
I nije se odmah predstavio kao hrana... već su koristili samo njegov cvijet za ukrašavanje odjeće kraljeva i ostalih bitnih uzvanika...El Krumpir je tek godinama kasnije raskrinkan kao hrana za vrijeme velikih kriza hranom u Europi uzrokovanih ratovima i bolestima - naime, cinkeri su rekli narodu da ga u njegovoj matičnoj zemlji Peruanski indijanci jedu... od tog je dana El Krumpir nastradao...
Ali usprkos tome što mu ljudi ne mogu odoljeti, on ima zaštitu od nekih insekata... naime, nakon što mu cvjetovi odcvatu, krumpir dobije nadzemni plod koji je otrovan pun solanima tvari koja je toksična i tjera insekte... ali gomolj mu je hranjiv i jestiv...
Najčešće mu ogulimo koru pa ga skuhamo, a koru bacimo... čekaj malo! A zašto bi ju bacili kad ne moramo! Kora mu je puna vitamina i minerala, više nego onaj dio kojeg kuhamo ili pržimo... bacimo dakle koru ali ne u smeće nego na tavu i vrelo ulje... let's go!
Sastojci za 2 osobe:
Priprema:
Krumpire dobro oprati vodom i osušiti ih, pa oguliti koru od krumpira, a krumpir narezati na trakice kao za pommes...
Pancetu narezati na deblje trakice... U tavu u duboko već vrelo ulje ubaciti pommes, koru od krumpira i trakice pancete da se prže (opcija za vegetarijance i one rijetke koji ne vole pancetu: ubacite umjesto pancete gljive - smeđi šampinjon razrezan na polovice)...
U međuvremenu u lonac sa slanom kipućom vodom ubaciti divlji radić i divlju blitvu (opcija: ako nemate wild bilje, može i vrtna blitva), da se prokuhaju 3 do 5 minuta. Listove odmah izvadimo iz vode cjediljkom i ubacimo u posudu s hladnom vodom i ledom.
Sada su već nakon 10-ak minuta pommes, kora krumpira i panceta prženi... maknemo ih s izvora topline i procijedimo od ulja (možemo ih malo prebrisati kuhinjskim ubrusom da upije višak ulja)...
Na velikom plitkom tanjuru prvo položimo kuhani radić i blitvu pa po njima stavimo pommes, koru od krumpira i pancetu... a po svemu pobacamo sitno nasjeckan češnjak i lagano prelijemo maslinovim uljem...
Dobar tek!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.