GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Junac sa krša

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

Danas je na praksi bio "Sane iz Titovog parka", mali ima "ledene živce" i um atomskog fizičara u vakuumu.

Trebao je ispeći pileća prsa na žaru... dok je skuliranim zamišljenim pogledom gledao u polukarbonizirano meso i tamni dim koji je izlazio iz njega, shvatio sam: Ovaj će mali biti vrhunski kuhar, samo ga trebamo naučiti kuhati... nekoliko trenutaka kasnije nakon što je provjerio kuhinju i očistio roštilj, došao je red i na mene... Kažem Sanetu: vrijeme je za marendu, ali ja ju ovaj put kuham, dosta je jako zapečene hrane za danas...

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Junac sa krša

Zahtjevnost: Jednostavno

Sastojci za dvije osobe:

0,5 kg krumpira

30 dkg junetine

tri mrkve

četiri česna češnjaka

čajna žličica gorušice u sjemenkama

sol

papar

maslinovo ulje

1 dcl terana

povrtni temeljac

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Junac sa krša

Priprema:

U lonac od litre s kipućom slanom vodom ubaciti jednu mrkvu razrezanu na tri dijela, glavicu luka razrezanu na dva dijela, par stabljika peršina sa listovima...

Nakon petnaestak minuta maknuti lonac s izvora topline, i staviti u njega kaciolu. Ovaj ćemo temeljac koristiti za podlijevanje glavnog jela.

Krumpir dobro oprati i narezati ga na kolutiće skupa s korom, mrkvu dobro oprati i narezati ju na deblje komade. Junetinu narezati na tanke trakice a češnjak samo zdrobiti šakom.

U tavu s toplim maslinovim uljem ubaciti krumpir na kolutiće i mrkvu, pržiti tako 5 do 7 minuta, pa dodati junetinu narezanu na trakice, prstohvat soli, malo papra i lagano pržiti.

Nakon cca 7 minuta preliti sve s pola kaciole temeljca pa tako dinstati sve dok temeljac ne ishlapi, nakon toga odmah dodati teran, čajnu žličicu gorušice, četiri zdrobljena česna češnjaka i pržiti sve dok teran ne ishlapi pa dodati još jedanput pola kaciole povrtnog temeljca, još jedanput lagano posoliti i popapriti i kad u tavi s krumpirom, mrkvom i mesom ostane nešto manje od prsta, pol prsta temeljca maknuti s vatre i poslužiti u poludubokome tanjuru.

Uživajte i dobar tek!

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter