GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pollo dell' orto

| Autor: The Outlaw Chef


Sjedim na klupici na rivi zatvorenih očiju i gledam svijet oko sebe uz pomoć mirisa i zvukova… galebovi, žamor ljudi, prask! …netko je razbio čašu, a netko je opsovao… smijeh nekog djeteta… miris mora i obližnjih borova… miris ulja friteza iz obližnjeg restorana… taj me miris podsjeća na pileći batak.

Da… sad mi se jede pileći batak… zamišljam ga savršenog na način da je sočan i mekan iznutra, da baca malo na bosiljak sa savršeno hrskavom koricom, uz kuhanu mrkvu i neku osvježavajuću šalšu od pomidora kao prilog… he, he, he… sad znam što ću danas za ručak…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pollo dell' orto

Sastojci za dvije osobe:

  • 2 batka sa kožicom
  • 5 do 6 veća cherry pomidora s peteljkama
  • 15 dkg svježe mente
  • 4 grančice svježeg ružmarina
  • 10 dkg svježeg bosiljka
  • 4 mrkve
  • maslinovo ulje
  • 4 lista lovora
  • cvijet morske soli
  • crni papar u zrnu…

Priprema:

Odvojite kožicu od bataka, cherry pomidore narežite na četvrtine, mrkvu narežite na kockice nešto veće od graška. U manji lonac stavite kuhati mrkvu narezanu na kockice i pet listova lovora.

U drugi manji lonac stavite kuhati dva batka bez kožice, voda nek bude kipuća i slana s par kapi maslinova ulja, i kuhajte 5 do 7 minuta, pa ubacite u vodu s batcima peteljke i stabljiku od pomidora i 10 dkg bosiljka i kuhajte tako na srednje jakoj vatri u kipućoj vodi 15 do 17 minuta pa maknite s izvora topline.

U manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju napravite šalšu od cherry pomidora, čajne žličice meda, pola žličice friško samljevenog papra, pola žličice cvijeta morske soli - pržite na srednjoj temperaturi dok se pomidor ne smekša i počne topiti pa unutra ubacite svježu mentu, količinu koju smo opisali u sastojcima. Zatim u drugoj manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju i prstohvatu cvijeta morske soli pržite kožicu piletine koju ste skinuli s batka, pa u tavu s kožicom ubacite 4 grančice ružmarina da puste aromu i kada kožica postane hrskava maknite tavu s vatre.

Slaganje tanjura:

Nakon ovog "minijaturno velikog posla" vaš je pjat spreman za slaganje, a složiti ga možete na sljedeći način… Prvo na dno tanjura stavite peteljku i dio stabljike od pomidora koji se kuhao s batcima. Na njega položite kuhani batak, a na kuhani batak položite prženu kožicu od batka na koju ćete zbog dekoracije staviti vrh grančice od ružmarina. Sa jedne strane tanjura stavite šalšu od cherry pomidora i mente a s druge strane stavite kockice od mrkve kuhane s lovorom. Cijeli taj pjat malo poprskajte s maslinovim uljem i vaš je pjat spreman. Uživajte u različitim okusima mrkve s lovorom, pomidora s mentom, batka s peteljkom pomidora i bosiljkom i kožicom piletine s ružmarinom. Iako različiti, ovi se okusi savršeno sljubljuju u vašem tijelu… a na tjelesnoj toplini tijela ispuštaju eteriku koja čini njihov buke i "onaj šmek"… uživajte u ovom trenutku jedenja… ugodan vam dan želim, dragi ljudi…

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom