Ljeto je pomalo pri kraju, a kako sam već jednom pisao o smokvi ne bih htio biti dosadan ali bih ponovio tu namirnicu u receptu, jer su ovo zadnji trzaji zrelih smokvi ove godine...
Ovoga puta pišem recept ali bez ribe... sjetio sam se tako priče iz biblije o Isusu i Smokvi... koja je započela na svoj oldschool način sljedećim riječima:
"U ono vrijeme Isus je prokleo smokvu, jer nije davala plodova, a bila je prepuna zelenih listova". Izgleda da je "upalilo", jer su današnje smokve pune plodova. Smokva je doista postalo čarobno drvo, što se manje o njoj brineš to ona daje više plodova. Dakle Isusovo prokletstvo urodilo je blagoslovom... i zato ja i danas kuham...
Sastojci za dvije osobe:
Priprema:
Razrezati na pola smokvu, dvije fete pomidora i jedno pecivo na pola.
Sve to lagano zapržiti na vrelome maslinovom ulju, smokvu prvo zapržite na polovicama gdje se nalazi njeno meso. Kada, pecivo, smokva i pomidor dobiju smećkastu koricu, maknite ih s izvora topline.
Dok je pecivo još toplo odmah stavite na njega fetu mozzarelle pa fetu vrelog pomidora, a na pomidor stavite vruću smokvu.
Na vrh smokve stavite list svježeg bosiljka, prelijete sve s nekoliko kapi maslinovog ulja, dodajte mrvicu soli i papra i sve u slast pojedite...
Iznenadit ćete se kako se smokva sljubljuje s pomidorom i mozzarelom iako je u početku dok je bila sirova imala slatkasti okus... dobar vam tek i uživajte u trenutku...
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".
Jednom riječju - GASTRONAUT...