KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Quiche Lorraine - jednostavna i izuzetno ukusna pita iz francuske tradicijske kuhinje

| Autor: Glas Istre
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Quiche, tradicionalna francuska pita, zapravo potiče iz Njemačke, te riječ "quiche" izvorno dolazi od njemačke riječi "kuchen", što znači kolač.

Quiche Lorraine je pak tradicionalna francuska pita, a danas vam donosimo pojednostavljeni recept za ovu izuzetno ukusnu pitu.

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • pola žličice soli

Za nadjev:

  • pola većeg poriluka
  • 200 g cvjetova brokule
  • 10-ak cherry rajčica
  • 100 g slanine ili šunke
  • 1 i pol čaša kiselog vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • 100 g naribane gaude

Priprema:

U većoj posudi umiješajte brašno, sol, maslac narezan na kockice, jaje i žlicu vrhnja, i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da "odmori".

Za nadjev, operite brokulu i narežite na manje cvjetove, a poriluk narežite na kolutove. Brokulu i poriluk prokuhajte par minuta u ključaloj vodi pa procijedite.

Slaninu (ili šunku) narežite na kockice, a gaudu naribajte.

U posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić i jaja. U tu smjesu dodajte kockice šunke i naribani sir pa pomiješajte.

Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte ga za kalup, pa na par mjesta izbodite viljuškom da bude prhkije.

Rasporedite po tijestu brokulu i poriluk, pa zalijte smjesom od vrhnja, jaja, šunke i sira i posložite na to cherry rajčice. Ako želite, možete na vrh posipati još ribane gaude.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom