Ilustracija (Pixabay)
Od bosanskih jela dobro su znane pita od mesa (burek), sirnica i zeljanica, a po popularnosti nimalo ne zaostaje pita krumpiruša.
Pita krumpiruša vrlo lako i brzo se priprema, a s obzirom da za pripremu vučenog tijesta treba nešto iskustva i više vremena, danas vam donosimo recept s gotovim, kupovnim korama. No bez obzira na to - ako slijedi ovaj recept, svaki put ćete dobiti ukusnu pitu s hrskavim tijestom punjenim sočnim nadjevom.
Ova pita može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo.
Sastojci:
Priprema:
Kapulu nasjeckati na sitno i kratko izdinstati dok ne postane staklasta.
U veću posudu ubacite krumpir nasjeckan na sitne kockice (kao za francusku salatu), dodati šaku mljevenog mesa za gušt (može i bez), dodati 1 kiselo vrhnje, 1 jaje, zdinstanu kapulu i sve dobro promiješati i začiniti sa soli i paprom. Natočiti mlijeka da prekrije sve sastojke.
Malo nauljite dno dubljeg pleha, pa prvu koru stavite duplu; na to stavite nadjev, pa preko toga jednu koru, i tako naizmjence dok ne potrošite sav nadjev. Zadnju koru stavite duplu i nauljite te.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 - 170 stupnjeva oko sat vremena.
Izvadite, poprskajte vodom i prekrijte kuhinjskom krpom, i pustite da se malo ohladi.
Dobar tek!