KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ovim jednostavnim i brzim receptom impresionirati ćete sladokusce - NAPRAVITE SVOJU VERZIJU SUSHIJA

| Autor: Glas Istre

Tradicionalna japanska poslastica sushi izuzetno je ukusna, zdrava i niskokalorična - a što je najbolje od svega - jako je lako pripremiti svoj vlastiti sushi.

Najpoznatije su tradicionalne vrste sushija - Maki, Uramaki, Nigiri, Sashimi i Temaki, no vi možete upotrijebiti svoju kreativnost i osmisliti svoju verziju sushija.

Sastojci:

  • Manja zdjelica riže za sushi
  • Rižin ocat
  • Šećer
  • Sol
  • Dimljeni losos
  • Mrkva
  • … ili nadjev po izboru

 

Priprema:

Kod pripreme sushija, najvažnije je dobro pripremiti rižu (posebna vrsta riže za sushi) - namočite je u zdjelici i isperite u nekoliko voda.

U lonac stavite rižu i jednaku količinu vode, upalite vatru i nego voda zavrije, poklopite, smanjite vatru na minimum i kuhajte još 10-ak minuta, dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete moći lako oblikovati - pazite da se riža ne prekuha.

Maknite s vatre i pustite poklopljenu rižu da odstoji još 10-ak minuta.

U manji lonac stavite veliku žlicu šećera, veliku žlicu soli i dvije velike žlice rižinog octa, i malo zagrijte uz miješanje dok se šećer ne otopi.

Gotovu rižu premjestite u veću zdjelu, i prelijte mješavinom rižinog octa, šećera i soli, te kuhačom nježno "prorezujemo" (nikako miješati, da se riža ne zgnječi).

Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a sushi možete početi slagati kad riža bude mlaka.

Podložak od bambusovog drveta zamotajte prozirnom folijom, i na njega stavite list nori alge. Pripremite u zdjelici mješavinu vode i rižinog octa - time ćete namakati prste prilikom oblikovanja riže, da vam se riža ne lijepi.

Na nori algu u tankom sloju nanesite rižu, a s jedne strane nemojte stavljati nadjev na otprilike centimetar nori alge, tako da se može zalijepiti i lijepo oblikovati na kraju.

Na sredinu stavite nadjev po izboru, narezan na tanke štapiće - mi smo u ovom receptu kombinirali dimljeni losos i mrkvu, a vi pak možete kombinirati što god vam se svidi - na primjer, možete staviti svježi krastavac, surimi račiće, tunu, kozice, slane srdele, avokado… ako volite intenzivniji okus, možete staviti malo wasabi paste na rižu prije slaganja nadjeva (okus je sličan hrenu, stoga budite oprezni s količinom!).

Kad ste nadjev stavili u sredinu, premažite s malo vode i rižinog octa slobodni dio nori alge (da se bolje zalijepi), te pomoću bambusovog podloška savijte u rolicu, i na kraju prstima zalijepite kraj nori alge i lijepo oblikujte.

Svitak točno po sredini prerežite jako oštrim nožem koji ste prethodno umočili u mješavinu vode i rižinog octa, a dobivene polovice stavite jednu pored druge i prerežite na manje dijelove, tako da dobijete ukupno 6 dijelova.

Servirajte na tanjure, te uz sushi poslužite sojin umak u maloj zdjelici te wasabi pastu.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter