(Foto: Kreni zdravo)
Sastojci:
1 lungić (oko 400 g)
10-12 komada tanko narezane pancete
sol
papar
500 g šampinjona
1 luk
1 žlica sjeckanog vlasca
200 ml vrhnja za kuhanje
100 ml bijelog vina
200 ml vode
3 žlice oštrog brašna
Lungić narezati na komade debljine 1,5 cm. Svaki komad omotati pancetom i pričvrstiti čačkalicom. Posoliti i popapriti svaki s obje strane.
Lungiće pržiti na malo ulja dok ne porumene. Pečene lungiće izvaditi iz tave na stranu.
U istoj tavi pržiti nasjeckan luk sve dok ne postane staklast. Tada dodati sitno narezane šampinjone.
Promiješati, posoliti, popapriti, dodati vlasac i pustiti da se gljive propirjaju par minuta. Gljive će tijekom termičke obrade pustiti dosta svoje tekućine. Kada sva tekućina od gljiva ispari, doliti vino i vodu. Promiješati i kada ponovo proključa dodati brašno promiješano sa vrhnjem za kuhanje. U tako pripremljen umak od šampinjona vratiti pržene lungiće i kratko sve skupa propirjati.
Poslužiti uz kuhanu tjesteninu ili njoke. Dobar tek!