GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Tradicionalni recept za bucolaj

| Autor: Sandra Živolić
Bucolaj (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Bucolaj (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Bucolaj možemo jesti s mlijekom, s crnim i bijelim vinom ili uz zavajon sa crnim vinom.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 6 žutanjak
  • ½ l mlijeka
  • 20 dag šećera
  • 15 dag svinjske masti
  • 12 dag kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica limuna
  • malo soli

 

Priprema:

Mikserom istući jaja i šećer. U to dodajte mast, brašno, mlijeko, kvasac i koricu limuna te nastavite ručno miješati. Kad se sve to izmiješa, pustite se da se tijesto diže 45 minuta u toploj prostoriji.

Nakon što se tijesto diglo, izrežite ga na trake koje spojite u krug s rupom u sredini, koje ostavite da se opet dižu otprilike 15-ak minuta.

Kad se peciva dignu, pecite ih na 180°C 15-ak minuta.

Kada je bucolaj pečen, na štednjaku se zagrije u loncu mlijeko i vanilin šećer (mora biti vrelo) te se bucolaj samo na sekundu umoči u tu smjesu kako bi se stvorio 'zaštitni film'.

Umočeni bucolaj stavite na papir kako bi upio višak tekućine te na kraju pospite šećerom.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom