GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Keksi od limuna

| Autor: Silvija CAH
Keksi od limuna (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)

Keksi od limuna (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)


Sastojci za 20 do 25 komada:

  • 300 g glatkog grašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 60 g meda
  • 1 jaje
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ribana korica limuna
  • prstohvat soli

 

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C, pleh obložite papirom za pečenje.

Od navedenih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto. Krenite od brašna i maslaca koje usitnite do mrvičaste strukture tako da ih trljate među dlanovima.

Zatim dodajte ostale sastojke i u zdjeli ih sve spojite.

Prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite dok ne dobijete glatku, mekanu kuglu.

Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm.

Pomoću oblika za izrezivanje keksića ili čaše režite kekse željene veličine.

Kekse poslažite na pleh i pecite 8 do 10 minuta, tj. dok ne počnu dobivati boju, a još su mekani. Ostavite da se ohlade i uživajte!

Savjet: Možete ih držati u limenoj kutiji duže vrijeme, čak i dva tjedna.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter