GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Čokoladni souffle s engleskom kremom

| Autor: Silvija CAH
Čokoladni souffle s engleskom kremom (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)

Čokoladni souffle s engleskom kremom (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)


Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 200 g glatkog brašna

Sastojci za englesku kremu:

  • 250 g slatkog vrhnja
  • 250 g mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 100 g vanilin šećera
  • Limunova korica

 

Priprema:

Jaja i šećer izmutimo dok ne postanu pjenasti.

Maslac i čokoladu otopimo na pari.

Pomiješamo sve zajedno i dodamo brašno te miksamo dok ne dobijemo glatku smjesu.

Dobro namastimo posude u kojima ćemo peći lava cake, i pečemo na 180°C na nekih 10-ak minuta, ovisi o kalupu!

Poslužimo uz englesku kremu.

Priprema engleske kreme:

Žumanjke i vanilin šećer izmutimo s ribanom limunovom koricom. Dodamo mlijeko i šlag, te stavimo na paru (bagnamaria) lonac do 80°C stupnjeva, 10-ak minuta. Ne smije zakuhati.

Krema će se postupno početi zgušnjavati te prije vrijenja maknemo s vatre i uronimo zdjelu s kremom u led da prekinemo kuhanje. Ostavimo je u frižideru da se dobro ohladi.

Dobar tek!

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter