Može li prerija biti čovjeku njegov "mali vrt" iza kuće… ili još bolje… Može li "mali vrt" iza kuće biti čovjeku prerija… to zavisi od toga kako gledaš na neke stvari u životu… Ako odem u divljinu u "beskonačnost prerije", naoružan loncima i poklopcima, jednim kuhinjskim nožem, maslinovim uljem i potrošim 5 do 6 sati, tragajući za plodovima i biljkama u divljini, ne bih li skuhao neko zanimljivo i ukusno jelo… Ili još i bolje - može i ovako: Ako za vrijeme vjetrovitog jutra, odem do stražnjih vrata svoje kuće, te izađem u svoj "mali vrt" s ciljem da naberem neke plodove i eterično bilje da bi skuhao neko zanimljivo i ukusno jelo… Rezultat i doživljaj će biti apsolutno isti - kao da smo sve to izveli u pravoj preriji, ako smo predani svojoj ideji i volimo to što radimo.
Hm, dakle… Ako sam ja recimo pilot koji jurca avionima po nebeskome svodu, ili možda čak i astronaut koji je bio na Mjesecu , ili sam možda kuhar koji svojim nožem rezucka povrće i meso… chef neke kuhinje koji kreira jela sukladno onome što zna umije i spoznaje… Rezultat i doživljaj će biti potpuno isti kao da sam astronaut, ako sam predan svojoj ideji i volim ono što radim… Dakle, uzimam svoj "oldschool" nož koji je napravljen od lista tračne pile s drškom od nekakvog egzotičnog drva koje se koristilo kao stalak za brodske osovine davnih godina u brodogradilištu Uljanik, izlazim na zadnja vrata kuće u svoj "mali vrt"… Dok kumkwat pleše na jakom vjetru, berem njegove plodove, odlazim do obližnjeg lovora čiji listovi pjevaju na buri, poput stotine ljudskih šapata, neobičnu ali sasvim ugodnu melodiju… Ulazim zatim u svoju kuhinju koja je naoružana loncima, poklopcima, nožem, rižom i maslinovim uljem… 3, 2, 1… I danas kuham! YHAAAAAA!
Rižoto od lovora i kumkwata
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Lovor isjeckajte oštrim nožem u što sitniji prah, kumkwat raspolovite na pola. U tavi s vrelim maslinovim uljem pržite rižu dok ne postane staklenkasto bjelkasta, zatim ubacite sitno nasjeckani lovor pa na laganoj vatri pržite maksimalno 2 minute.
Dodajte kumkwat razrezan na pola i miješajte kostantno. Nakon jedne minute dodajte malo vode, tek toliko da smjesa nije suha (nemojte koristiti u ovom slučaju temeljac, koristite čistu vodu. Temeljac bi uništio okuse lovora i kumkwata).
Konstantno miješajte bez prekida, to je tajna dobrog rižota jer onda riža ispušta svoj škrob i smjesa je prirodno kremasta. Svake dvije minute dodajte malo vode i lagano miješajte. Smjesa uvijek mora biti kremasta ne vodenasta. Nakon nekih dvadesetak minuta, vaša je riža kuhana al dente i nalazi se u ukusnoj kremi od lovora, kumkwata, vlastitog škroba i maslinovog ulja.
Maknite s izvora topline. Pustite rižot da odleži u tavi cca 5 minuta pa ga zatim velikom žlicom servirajte u velikom plitkom tanjuru. Kao dekoraciju možete iskoristiti list lovora i jedan kumkwat razrezan na pola. Lovor je inače pun vitamina C i B, ima i raznih minerala njegova ljekovita svojstva mogu samo oplemeniti vaš duh… a od davnina se koristio kao simbol pobjednika… uživajte u ispreplitanju ovih blagih i eteričnih okusa lovorovih listova, kumkwata i maslinovog ulja… to je okus samog duha Mediterana… uživajte u svemu što radite i mislite, dragi moji ljudi… Vaš Outlaw
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.