VIKENDICA

Mjesto Sovinjak, teško ga je definirati, ali ga je lako naći: MJESTO U KOJEM SU PRVI POLJUPCI VIŠE PRAVILO NEGO IZNIMKA

O Sovinjaku predaja kaže da je rimska carica Livia Drusilla naručivala i pila isključivo vino Pucinum iz Sovinjaka, otuda i njegova slava. Osim po proizvodnji vina, Sovinjak je znan i po proizvodnji vrhunskog "tekućeg zlata" - maslinovog ulja

| Autor: Enes SEFERAGIĆ ENKI


Hrvatska je zemlja iznimnih prirodnih ljepota, ali i zemlja s brojnim mogućnostima za aktivni turizam, upoznavanje s kulturnom baštinom, zemlja zdrave domaće hrane i vrhunskih pića koja se mogu kušati na selu u društvu domaćina.

Vrh na susjednom vrhu

A u ovo izazovno vrijeme pandemije i dolaska većeg broja gostiju, predstavljanje hrvatskih ljepota i atrakcija od sada je lakše uz Safe stay in Croatia, nacionalnu oznaku sigurnosnih protokola u turizmu i ugostiteljstvu. Oznaka Safe stay in Croatia gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

Stay safe in Croatia

Usvajajući ova znanja, danas vas vodimo u Sovinjak, malo mjesto kojeg je lako naći. No, to ne znači da se putem nećete zaustavljati. Kojim god putem prema Sovinjaku išli, prolazit ćete kroz bajkovite krajeve centralne Istre. Samo treba krenuti!

Dolina Mirne i pogled na Ćićariju  (Snimio Enes Seferagić Enki)

Najlakše se u Sovinjak stiže automobilom iz Buzeta, cestom za Draguć u koji ovaj put nećete ići, već kroz Sveti Donat u kome, ako vam treba, možete kupiti pravi karbun, odnosno drveni ugljen - o tome nešto više drugi put. Cesta vas dalje vodi kroz Sovinjsko Polje, a ovdje je poznata Toklarija. A toj konobi reklama ne treba. Da je moja, naplaćivao bih i razgledavanje. Nezaboravna je to vožnja idiličnom cestom između prastarih maslina i vinograda. Meni je osobno draža vožnja kroz prekrasne krajolike centralne Istre od Cerovlja pored Grimalde i Draguća koji su neposredno uz cestu i bila bi prava šteta ne posjetiti ih.

Ovako ili onako, stižete na rub, na kraj svijeta, pred ponor. Tako, naime, ja doživljavam Sovinjak. Tu si na vrhu! Mada je Vrh zapravo maleni istarski gradić koji se smjestio na vrhu susjednog brda, sjeverno od jezera Butoniga, a iznad Sovinjaka. I jedan kuriozitet - s vrha zvonika u Vrhu, kako kažu poznavatelji, vidi više od 130 gradova, gradića, sela i crkava na istarskom poluotoku, ali je naročito poznat po stoljetnoj proizvodnji pjenušavog vina. I blizu je Sovinjaka…

Osjećaj odvojenosti

Što je toliko specifično u Sovinjaku? Sve! I boje i mirisi u koje god doba godine došli, prilazne cestice kojima se vozite kroz prekrasne krajolike uz stare maslinike i vinovu lozu, atmosfera i taj osjećaj da si na vrhu svijeta. Na takvo nešto, taj osjećaj odvojenosti, toliko ljepote na tako malom prostoru putujući ne samo Istrom, već i svijetom, rijetko sam nailazio i zato se često u Sovinjak vraćam. Mladi, mada i ne samo oni, neka se u Sovinjaku posebno paze. U njemu su prvi poljupci više pravilo, nego iznimka.

Uspavana ljepota stoljetnog mjesta  (Snimio Enes Seferagić Enki)

Romantično i lijepo dvorište velike župne crkve pruža vam prekrasan pogled prema Kamenim vratima kroz koja je Mirna probila svoj put ka moru, uspavanim mlunskim poljima i vinogradima te prema osamljenoj Ćićariji i Žbevnici na zapadu.

Samo par koraka na drugu stranu, kroz živopisni prolaz "kroz mjesto" dočekat će vas ugodno dvorište konobe "Santa Terra" i - zidić. S toga se mjesta pruža pogled na suprotnu stranu, onu kojom Mirna teče prema moru. Pred vama je Motovun, iznad vas Vrh, pod vama Istarske toplice, vijugavi tok Mirne te prekrasni vidici. Sjedite i uživajte. Nije obavezan, ali dobro dođe dec, dva Terana.

Sovinjak, malen, ali nezaboravan  (Snimio Enes Seferagić Enki)

Ako se prošećete do groblja i viknete prema Vrhu, odgovoriti će vam jeka. Jednom prilikom "mjesto s kojega se viče" pokazala mi je gospođa koja je tada već 25 godina sa suprugom živjela u Sovinjaku u koji su doselili iz Zagreba. Proizvodili su ekstrakte ljekovitih gljiva.

O Sovinjaku predaja kaže da je rimska carica Livia Drusilla naručivala i pila isključivo vino Pucinum iz Sovinjaka, otuda i njegova slava. Osim po proizvodnji vina, Sovinjak je znan i po proizvodnji vrhunskog "tekućeg zlata" - maslinovog ulja. Početkom listopada svake godine u tom gradiću održava se "Bela nedeja", pučka fešta kada se mogu degustirati vina i pjenušci. I u okolici se ima što vidjeti i raditi, tu su poznati Hum, Roč, manje poznati Kompanj, Krkuž, Strana.

Podno stoljetnih kestena vrijeme odbrojava kameni sunčani sat. Dvorište velike župne crkve mirno i postojano zove na odmor. To je Sovinjak.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater